Начало / Актуални теми / Каква е разликата между инсулт и мозъчна аневризма?

Каква е разликата между инсулт и мозъчна аневризма?

май 11, 2018

инсулт и мозъчна аневризма

Често термините инсулт и аневризма се използват като синоними, но истината е, че между двете сериозни състояния има известни различия.

Какво представлява инсултът?

Има два основни вида инсулт – исхемичен и хеморагичен. Исхемичният инсулт настъпва, когато кръвоносен съд е блокиран от кръвен съсирек. При хеморагичният инсулт обратно се наблюдава нарушаване на целостта на кръвоносен съд, по-често поради някакво травматично събитие. Изтичането на кръв от кръвоносният съд води до увреждане на мозъчи структури. Подобни увреждания настъпват и когато кръвотока към мозъка се наруши при исхемичен инсулт.

Какво представлява мозъчната аневризма?

Аневризмата е състояние, при което се наблюдава отслабване на стената на артериален съд, доставящ кръв към мозъчните структури и малък участък от него се раздува, подобно на балон.

Каква е разликата в симптоматиката при инсулт и мозъчна аневризма?

Докато не настъпи нарушаване на целостта на артериалният съд, при който се е образувало разширение, мозъчната аневризма не се съпровожда от някакви предупредителни симптоми. Ако обаче аневризмата се спука, симптомите могат много да наподобяват тези при инсулт. Най-честите симптоми при мозъчна аневризма са замъгляване на зрението, силно главоболие, промени в говора.

Симптомите при исхемичен и хеморагичен инсулт са подобни като при аневризма. Най-често пациентите се оплакват от слабост на някой крайник до пълна парализа, парализа на лицевата мускулатура, проблеми с речта, обърканост, проблеми със зрението.

Какво е лечението на тези две състояния?

Лечението при инсулт зависи от времето, когато се диагностицира и от типа инсулт. По принцип, колкото по-рано се постави диагноза, толкова по-добра е прогнозата за пациентите. При исхемичният инсулт може да се наложи да бъде премахнат по хирургичен път кръвният съсирек, който блокира кръвоснабдяването на мозъчните структури. В случай на хеморагичен инсулт също е нужна неврохирургична интервенция, за да се спре кървенето и да се намали риска от сериозно увреждане на важни мозъчни центрове.

При диагностициране на аневризма, която все още не се е спукала има различни алтернативи, като например стриктно следене на кръвното налягане и редовни консултации със специалист. В други случаи може да се извърши операция, при която да се прищипе най-общо казано мястото, където артериалният съд се е раздул, за да се попречи на допълнително раздуване и евентуално спукване. При спукване на мозъчна аневризма обикновено се извършва животоспасяваща интервенция, която да спре мозъчното кървене. Около 40% от пациентите със спукана аневризма не преживяват операцията.