Начало Актуални теми Симптоми на Лаймска болест (борелиоза)

Симптоми на Лаймска болест (борелиоза)

симптоми на Лаймска болест
симптоми на Лаймска болест

Лаймската болест е спирохетна инфекция, която се пренася от кърлежи. Има хронично, циклично протичане, като се засягат кожата, ставите, сърцето и нервната система. Причинител на заболяването е спирохетата Borrelia Burgdorferi.

Естествен резервоар на инфекцията са гризачите (мишки, зайци, сърни) както и някои домашни животни  – овце, кози, кучета. Преносител на спирохетата са кърлежите Ixodes ricinus, които се заразяват със спирохетата при кръвосмучене от заразено животно. Инфектирането на човека става при ухапване от заразен кърлеж.

Какви са симптомите при Лаймска болест (борелиоза)?

Лаймската болест протича в три стадия – първите два се означават като ранна борелиоза, а третият като късна. Интервалът между първи и втори стадий е от няколко седмици до месеци, а между втори и трети стадий от месеци до две години. При по-тежко протичане е възможно симптомите от единия период да се застъпят с тези от другия.

Първи стадий на Лаймска болест

Първите симптоми на Лаймска болест обикновено започват от 3 до 33 дни след ухапване от заразен кърлеж.

Ранни симптоми на Лаймска болест:

  • грипоподобни симптоми

Повечето хора изпитват леки грипоподобни симптоми скоро след като са били ухапани от кърлеж. Оплакват се от повишена температура, втрисане, главоболие, отпадналост, мускулни и ставни болки, увеличени лимфни възли.

  • Erythema chronicum migrans

Кожният обрив е най-характерната проява на заболяването. Открива се в 80 % от болните от Лаймска болест. На мястото на ухапване от кърлежа се появява малко, червено петно, около което се оформя зачервена зона. Централната част избледнява, а периферната се разширява, като обрива може да достигне размери до 30 cm и повече. Обривът не боли и не сърби, задържа се 2 до 4 седмици, след което спонтанно изчезва.

Втори стадий на Лаймска болест

Вторият стадий на заболяването се развива около 2 месеца след началото и обикновено продължава 4 до 6 седмици. Наблюдават се симптоми главно от страна на нервната система и сърцето.

  • увреждане на нервната система

Неврологичните прояви са много разнообразни, тъй като се уврежда както централната, така и периферната нервна система. Често се наблюдава серозен менингит в съчетание с периферни неврити. По-рядко може да възникне енцефалит, транверзален миелит. Могат да се засегнат и различни черепномозъчни нерви, например парализа на лицевия нерв.

  • увреждане на сърцето

Често се наблюдават ритъмни нарушения – екстрасистоли, атриовентрикуларен блок. Възможно е да се развие ендокардит, миокардит или перикардит.

Трети стадий на Лаймска болест

Този стадий се проявява от 3 месеца до няколко години след заразяването. Характерни прояви са:

  • лайм-артрит

Засягат се предимно големите стави, които стават оточни, зачервени, болезнени, ограничават се движенията в тях.

  • невроборелиоза – увреждане на нервната система

Развива се хроничен борелиозен енцефаломиелит. Отслабва паметта, има упорито главоболие, психични смущения до деменция, намалена чувствителност на крайниците, изтръпване (парестезии) на ръцете и краката.

  • acrodermatitis chronica atrophicans

Най-характерно е ангажирането на кожата по гърба на китките и ходилата. Първоначално кожата е зачервена, а по-късно става ливидна, изтънява, пигментира се и атрофира, при което подкожните вени изпъкват.

Прочетете за:
Лаймска болест
Неврологични симптоми при лаймска болест