Начало / Актуални теми / Лаймска болест – симптоми

Лаймска болест – симптоми

май 8, 2019

симптоми на Лаймска болест

Лаймската болест (борелиоза) е спирохетна инфекция, която се пренася от кърлежи. Има хронично, циклично протичане, като се засягат кожата, ставите, сърцето и нервната система. Причинител на заболяването е спирохетата Borrelia Burgdorferi.

Естествен резервоар на инфекцията са гризачите (мишки, зайци, сърни) както и някои домашни животни  – овце, кози, кучета. Преносител на спирохетата са кърлежите Ixodes ricinus, които се заразяват със спирохетата при кръвосмучене от заразено животно. Инфектирането на човека става при ухапване от заразен кърлеж.

Лаймска болест – симптоми

Лаймската болест протича в три стадия – първите два се означават като ранна борелиоза, а третият като късна. Интервалът между първи и втори стадий е от няколко седмици до месеци, а между втори и трети стадий от месеци до две години. При по-тежко протичане е възможно симптомите от единия период да се застъпят с тези от другия.

Първи стадий на Лаймска болест

Първите симптоми на Лаймска болест обикновено започват от 3 до 33 дни след ухапване от заразен кърлеж.

Ранни симптоми на Лаймска болест:

  • грипоподобни симптоми

Повечето хора изпитват леки грипоподобни симптоми скоро след като са били ухапани от кърлеж. Оплакват се от повишена температура, втрисане, главоболие, отпадналост, мускулни и ставни болки, увеличени лимфни възли.

Кожният обрив е най-характерната проява на заболяването. Открива се в 80 % от болните от Лаймска болест. На мястото на ухапване от кърлежа се появява малко, червено петно, около което се оформя зачервена зона. Централната част избледнява, а периферната се разширява, като обрива може да достигне размери до 30 cm и повече. Обривът не боли и не сърби, задържа се 2 до 4 седмици, след което спонтанно изчезва.

Втори стадий на Лаймска болест

Вторият стадий на заболяването се развива около 2 месеца след началото и обикновено продължава 4 до 6 седмици. Наблюдават се симптоми главно от страна на нервната система и сърцето.

  • увреждане на нервната система

Неврологичните прояви са много разнообразни, тъй като се уврежда както централната, така и периферната нервна система. Често се наблюдава серозен менингит в съчетание с периферни неврити. По-рядко може да възникне енцефалит, транверзален миелит. Могат да се засегнат и различни черепномозъчни нерви, например парализа на лицевия нерв.

  • увреждане на сърцето

Често се наблюдават ритъмни нарушения – екстрасистоли, атриовентрикуларен блок. Възможно е да се развие ендокардит, миокардит или перикардит.

Трети стадий на Лаймска болест

Този стадий се проявява от 3 месеца до няколко години след заразяването. Характерни прояви са:

  • лайм-артрит

Засягат се предимно големите стави, които стават оточни, зачервени, болезнени, ограничават се движенията в тях.

  • невроборелиоза – увреждане на нервната система

Развива се хроничен борелиозен енцефаломиелит. Отслабва паметта, има упорито главоболие, психични смущения до деменция, намалена чувствителност на крайниците, изтръпване (парестезии) на ръцете и краката.

  • acrodermatitis chronica atrophicans

Най-характерно е ангажирането на кожата по гърба на китките и ходилата. Първоначално кожата е зачервена, а по-късно става ливидна, изтънява, пигментира се и атрофира, при което подкожните вени изпъкват.

Прочетете за:
Лаймска болест
Неврологични симптоми при лаймска болест