Начало / Актуални теми / Усложнения при пневмония

Усложнения при пневмония

дек. 3, 2019

усложнения при пневмония

Пневмонията представлява възпаление на белите дробове, което може да засегне както алвеолите, така и интерстициума. Причинява се от множество различни фактори – бактерии, вируси, микоплазми, гъбички, паразити, токсични вещества, имунологични реакции и др.

Пневмонията може да бъде първична – възниква при здрав бял дроб или вторична – последица е от друго заболяване. Възпалителната инфилтрация на белия дроб може да засегне цял лоб, няколко сегмента или отделни лобули. Може да се обхване единият или и двата бели дроба – двустранна пневмония.

В случаите на силно вирулентни микроорганизми, неефективно лечение, отслабени защитни сили на пациента и увредено общо състояние е възможно да настъпят усложнения при пневмония.

Кои са най-честите усложнения при пневмония?

Усложнения от страна на белите дробове

Белодробният абсцес представлява изпълнена с гной кухина в белия дроб. Дължи се на нагнояване и некроза на засегнатия белодробен паренхим. Наблюдава се най-често при стафилококови и стрептококови пневмонии. Абсеците могат да бъдат единични и множествени.

При формиране на белодробен абсцес състоянието на пациента се влошава. Налице е висока температура, задух, кашлица, отделяне на гнойни храчки. При рентгенологичното изследване на белия дроб се установяват хидроаерични сенки. Провежда се лечение с антибиотици. При неповлияване може да се наложи извършването на хирургично лечение.

В резултат на пневмонията може да има натрупване на течност между плевралните листове на белите дробове – развива се плеврален излив. При натрупване на гноен ексудат се формира емпием на плеврата.

Болните имат висока температура, болка в гърдите, задух, учестен пулс, дишането е повърхностно и учестено. За диагностицирането на плевралния излив допринасят рентгенологичното изследване на гръдния кош, ултразвуковото изследване. Провежда се антибиотично лечение. В случай, че излива не се резорбира, често рецидивира или бързо нараства и води до изместване на сърдечната сянка, до развитие на дихателна недостатъчност се прави дренаж и постоянна аспирация, антибиотичното лечение продължава.

  • пневмоторакс, пиопневмоторакс

Пневмотораксът е вторичен и се дължи на натрупване на въздух в плевралното пространство от разкъсване на алвеоли или при пробив на абсцес в плевралната кухина – настъпва пиопневмоторакс (има въздух и гной в плевралното пространство). Симптомите варират в зависимост от количеството на навлезлия въздух и степента на притискане на белия дроб. Налице е болка в засегнатата гръдна половина, задух, тахикардия, учестено и повърхностно дишане. При обширен пневмоторакс се провежда преврален дренаж.

  • ателектаза – съдържанието на въздух в алвеолите намалява и те колабират.

Усложнения от страна на други органи и системи

Сериозно усложнение при бактериална пневмония е бактериемията – навлизане на бактериалният причинител в кръвообращението и развитие на метастатични гнойни огнища в различни органи на тялото. Например:

Усложнения от страна на сърдечно-съдовата система

  • перикардит
  • миокардит
  • ендокардит
  • остра сърдечна недостатъчност.

Прочетете за:
Видове пневмония – класификация
Пневмококова пневмония
Пневмонии, причинени от хламидии