Начало / Актуални теми / Функции на хипоталамуса

Функции на хипоталамуса

ян. 17, 2019

функции на хипоталамуса

Хипоталамусът е част от междинния мозък, който се разполага между базалните части на крайномозъчните полукълба. Изграден е от специфични ядра (nucleus supraopticus, nucleus paraventricularis, nucleus ventromedialis, nucleus dorsomedialis, nucleus posterior и др.).

Хипоталамусът има връзки с много части на централната нервна система – с лимбичната система, ретикуларната формация, с различни участъци на мозъчната кора, с таламуса. Този малък дял на централната нервна система регулира редица основни функции на организма.

Какви функции има хипоталамуса?

Ендокринна функция на хипоталамуса

В nucleus supraopticus и nucleus paraventricularis се образуват хормоните окситоцин и вазопресин (антидиуретичен хормон). Те се синтезират в рибозомите на телата на невроните, пакетират се в секреторни гранули, свързани с пептиди и се транспортират по хода на нервните влакна до задния дял на хипофизата (неврохипофизата).

В различните ядра на хипоталамуса се образуват освобождаващи хормони (либерини) и инхибиращи хормони (статини). Освобождаващите хормони на хипоталамуса стимулират секрецията на хормони от предния дял на хипофизата (аденохипофизата). Такива са:

 • Тиреотропин-освобождаващ хормон
 • Кортикотропин-освобождаващ хормон
 • Гонадотропин-освобождаващ хормон
 • Соматотропин-освобождаващ хормон
 • Пролактин-освобождаващ пептид

Инхибиращи хормони, продуцирани от хипоталамуса са:

 • Соматотропин-инхибиращ хормон – потиска секрецията на растежен хормон от аденохипофизата
 • Пролактин-инхибиращ фактор – потиска секрецията на пролактин от аденохипофизата.

Регулира вегетативната нервна система

Хипоталамусът регулира активността на симпатиковия и парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система. В хипоталамуса няма отделен център, регулиращ дейността на сърдечно-съдовата система и на другите системи, а има зони на интеграция на сложни регулаторни вериги.

Стимулирането на дорзомедиалното ядро и на зони в задния хипоталамус увеличава секрецията на адреналин и норадреналин от надбъбречната жлеза. При дразнене в латералния хипоталамус се удължава вдишването и издишването. Стимулиране в предния хипоталамус причинява съкращение на пикочния мехур.

Регулира телесната температура

Хипоталамусът е част от сложна система, обработваща информацията за промени в температурата на тялото и осъществяваща съответен вегетативен или поведенчески отговор.

Други функции на хипоталамуса са:

 • Регулира апетита

Латерално разположените нервни структори на хипоталамуса формират т.н. център на глада. Във вентромедиалния хипоталамус е разположен т.н. център на ситостта.

 • Регулира жаждата

В латералния хипоталамус се намира област, наречена център на жаждата. Импулсите от осмотичните рецептори повлияват клетките, секретиращи антидиуретичен хормон и центъра на жаждата.

 • Регулира водно-солевия баланс

Хипоталамусът участва в поддържането на сравнително постоянен обем на телесните течности чрез контрол на секрецията на антидиуретичен хормон и чрез поведенческа реакция – пиене на вода.

 • Регулира еритропоезата

Хипоталамусът оказва влияние върху еритропоезата чрез повлияване на активността на симпатиковите влакна, инервиращи костния мозък и чрез активиране образуването на еритропоетин. Съществено значение за регулацията на еритропоезата има задната хипоталамична област. В нея се обработва информация за промяната в обема на циркулиращата кръв и за парциалното налягане на кислорода в артериалната кръв.

 • Регулира циркадните ритми

Хипоталамусът участва в регулацията на циркадните ритми – цикъл нощ-ден, сън-бодърстване, концентрацията на хормоните в кръвта в различните часове на денонощието.