Начало / Актуални теми / Диагноза на хроничен неспецифичен ентероколит

Диагноза на хроничен неспецифичен ентероколит

апр. 10, 2020

Диагноза на хроничен неспецифичен ентероколит

Хроничният неспецифичен ентероколит представлява възпалително дегенеративно неязвено заболяване на тънкото и дебелото черво. Причинители могат да бъдат бактерии, паразити, вируси и токсини.

За развитието му най-голяма роля играят прекарани остри ентероколити. Значение за увреждането на тънкото и дебелото черво имат също хроничните интоксикации с тежки метали, пестициди, алкохолизмът, медикаменти. Недоимъчното, бедно на белтъчини и витамини хранене благоприятства хронифицирането на заболяването.

Диагноза на хроничен неспецифичен ентероколит

За диагностицирането на хроничен неспецифичен ентероколит се използват следните методи:

Анамнеза

Най-честият симптом, за който съобщават пациентите това е диарията. Изпражненията са воднисти, кашави, в по-голямо количество, с частици несмляна храна и понякога с наличие на слуз. Друг симптом е коремният дискомфорт и болките около пъпа и по хода на дебелото черво. Съществува непоносимост към мазни и богати на целулоза храни. Понякога има алергични прояви като сърбеж и уртикариални обриви.

Физикално изследване

При обективно изследване се открива подут корем от увеличено съдържание на газове в червата. При палпация пациентите усещат болка около пъпа и по хода на дебелото черво, установява се шум на плискане при тласъчна палпация. При по-тежки форми с голяма давност се наблюдават изменения, свързани с намалената резорбция на хранителни вещества в червата – намалена е подкожната мастна тъкан, кожата е суха, бледа и лющеща се, а около устните ъгли се наблюдават рагади, има  отслабване на тегло, може да се появят хипопротеинемични отоци.

Рентгеново изследване

Установява се груб лигавичен релеф, наличие на спастични и дилатирани участъци, увеличено течно-газово съдържимо с белега на снежинките. Чревният пасаж е ускорен.

Микробиологично и паразитно изследване на чревен сок и изпражнения

Установява чревната дисбиоза и евентуалния причинител.

Фиброколоноскопия с биопсия и тънкочревна биопсия

Ууточняват увреждането на тънкото и дебелото черво. Фиброколоноскопията е ендоскопско изследване на долната част на храносмилателната система – право черво и различните отдели на дебелото черво. При нея с помощта на тънка тръба с фиброоптична система се оглежда вътрешността на тези органи и при необходимост се взима биопсия.

За да бъде осъществено изследването червото трябва да бъде добре почистено. Това налага определена подготовка. Приемът на твърди храни да се преустанови не по-късно от 24 часа преди манипулацията. Предният ден се приема специално очистително средство по схема изписано от лекар.
Ендоскопкото изследване позволява да се отхвърлят други заболявания като болестта на Крон, чревна туберкулоза, тумори.

Копрограма

Взема се проба от изпражнения в чист съд. Изпражненията се изследват за цвят, консистенция, обем, форма, мирис, наличие на слуз, кръв, мазнини, бели кръвни телца, жлъчни киселини, мускулни влакна (от консумирано месо) и други субстанции. Може да се изследва и Ph – като нормалното е между 7 и 8, а промяната му говори за нарушение в смилането и резорбцията на хранителни вещества.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Ентерит – видове ентерит, причини за ентерит
Хроничен улцерохеморагичен колит