Начало / Актуални теми / Причини за кръв в урината извън пикочната система

Причини за кръв в урината извън пикочната система

юни 11, 2024

причини за кръв в урината

Урологичните причини за кръв в урината, разгледахме в първата част на статията. Има много други заболявания извън пикочната система, които също могат да причинят хематурия.

Причини за кръв в урината извън пикочната система

Кръвни заболявания

Хематурия възниква при редица заболявания на кръвта, при които има нарушено кръвосъсирване. Например:

  • сърповидно-клетъчна анемия

Сърповидно-клетъчната анемия е наследствено заболяване, при което се синтезира патологичен хемоглобин S (HbS). В резултат на това червените кръвни клетки имат сърповидна форма, трудно се придвижват в малките кръвоносни съдове и се разрушават лесно. При настъпване на инфаркт в бъбреците се появява хематурия.

  • хемофилия

Хемофилията е наследствено заболяване, при което в кръвта няма достатъчно кръвосъсирващи протеини (фVIII, ф IX) и кръвта не се съсирва толкова бързо, колкото би трябвало. Проявява се с кръвоизливи от носа, венците, подкожни кръвоизливи, ставни кръвоизливи и др. При кървене в пикочните пътища се появява хематурия.

  • апластична анемия
  • остра левкемия
  • автоимунна тромбоцитопенична пурпура.

Заболявания на кръвоносните съдове (васкулити)

  • капиляротоксикоза (болест на Хенох – Шонлайн)

Капиляротоксикозата представлява васкулит на малките съдове. Протича с характерен обрив по двете подбедрици, ставите са оточни и болезнени, може да има болки в корема, кървава диария. Засягат се и бъбреците като се развива мезангиопролиферативен гломерулонефрит. Проявява се с кръв в урината и белтък в урината.

  • синдром на Гудпасчър

При синдромът на Гудпасчър (Goodpasture) се засягат белия дроб и бъбреците. Заболяването се отнася към системните васкулити. Проявява се с белодробен кръвоизлив и гломерулонефрит.

Медикаменти

Антикоагулантите са лекарства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, но при предозиране може да доведат до кръвоизливи и до хематурия.

Кръв в урината може да се появи и при лечение с редица други медикаменти, например: сулфонамиди, салицилати, барбитурати, циклофосфамид, пеницилин.

Хематурия след физическо натоварване

Тренировки с висока интензивност или бягане на дълги разстояния, могат да причинят дразнене и кървене в пикочните пътища. Най-често кървавата урина изчезва в рамките на няколко дни.

Лупус еритематозус

Лупус еритематозус е автоимунно заболяване, при което се засягат много органи, включително и бъбреците. Развива се лупусна нефропатия и нефрозен синдром. В урината се установяват еритроцити, левкоцити, цилиндри, има масивна протеинурия.

Хемолитично-уремичен синдром

Хемолитично-уремичният синдром се развива като усложнение на хеморагичния колит, причинен от ентерохеморагични Ешерихия коли. Настъпва разрушаване на еритроцитите, образуване на кръвни съсиреци и увреждане на бъбреците. Протича с тромбоцитопения, хемолитична анемия и бъбречна недостатъчност.

ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулация)

При ДИК синдром има тежко нарушение на кръвосъсирването. Може да се развие като усложнение при много заболявания. През втората фаза на ДИК синдром кръвта не се съсирва и възникват тежки кръвоизливи, включително и хематурия.

Прочетете за:
Кръв в урината, дължаща се на урологични причини