Начало / Актуални теми / Промяна в цвета на изпражненията

Промяна в цвета на изпражненията

фев. 20, 2017

изпражнения

Цветът на изпражненията може да се повлияе от храната, която консумирате или от медикаменти, които приемате, но обикновено тези промени са краткотрайни. Продължителната промяна в цвета на фекалиите може да бъде сигнал за заболяване.

Нормален цвят на изпражненията

Нормалният цвят на изпражненията варира от светло до тъмно кафяво. Той се определя от намиращият се в жлъчката билирубин. Жлъчният сок (жлъчката) има жълтозелен цвят и съдържа, жлъчни соли, билирубин, холестерол, фосфолипиди, белтъци и др. Бактериите в дисталната част на тънкото черво и в дебелото черво превръщат билирубина в уробилиноген и стеркобилиноген, който се окислява до стеркобилин. Той предава специфичният кафяв цвят на изпражненията.

Промяна в цвета на изпражненията

Появата на изпражнения с катранено черен цвят може да бъде сигнал за кръвоизлив от горните отдели на чревния тракт – хранопровод, стомах, началната част на тънкото черво. В тези случаи кръвта престоява по-дълго време в червата. Чести причини за черни изпражнения са например: ерозивен гастрит, язва на стомаха, варици на хранопровода, прием на железни или бисмутови препарати. Консумацията на храни като боровинки, черен дроб, маслини, патладжан също може да бъде причина за черни изпражнения.

  • Ярко червени изпражнения

Ярко червени изпражнения може да има при кървене от долните отдели на чревния тракт (колон, ректум). Най-честите причини за наличие на ярко червена кръв във фекалиите са: хемороиди, анални фисури, рак на дебелото черво, улцерозен колит. Изпражненията могат да бъдат червено оцветени и при повишена консумация на храни, съдържащи червени пигменти, като например червено цвекло, червени боровинки.

Фекалиите с тебеширено бял цвят са индикатор за обструкция (запушване) на жлъчните пътища и липса на жлъчка в чревния тракт. Бели изпражнения могат да се наблюдават при: камъни в жлъчния мехур и жлъчните пътища, тумори на черния дроб и жлъчните пътища, хепатит, чернодробна цироза.

  • Бледи, мазни, зловонни изпражнения

Изпражненията са бледи, обемисти, мазни и с много неприятна миризма при нарушено разграждане на мазнините. Наличието на повишено количество мазнини във фекалиите се означава с термина стеаторея. Причините за поява на бледи и мазни изпражнения са много разнообразни, като например: панкреатит, цьолиакия, муковисцидоза, рак на панкреаса и др.

Изпражненията имат зелен цвят при бързо придвижване на чревното съдържимо през тънкото и дебелото черво, например при диария. В този случай компонентите на жлъчката не могат да се разградят напълно и да придадат характерния кафяв цвят на изпражненията. Други причини за зелени изпражнения са: прием на разхлабителни лекарства (лаксативи), болест на Крон, синдром на дразнимото дебело черво, салмонелоза, страничен ефект от някои медикаменти. Изпражненията могат да бъдат зелени и при консумация на много листни зеленчуци (спанак, лапад, коприва, маруля).