Начало / Актуални теми / Как действат антиоксидантите?

Как действат антиоксидантите?

сеп. 9, 2013

антиоксиданти

За да се разбере действието на антиоксидантите първо трябва да се разбере процесът на оксидация, който се извършва във всеки един организъм. Това е процесът на взаимодействие на кислорода с  тъканите и клетките в организма на човек. В резултат на взаимодействието настъпват някои промени. Клетките и тъканите, с които взаимодейства кислорода могат да загинат или да се размножат. Частта от клетките, които се увреждат при взаимодействието с кислорода се наричат свободни радикали. Именно свободните радикали са вредни за нашия организъм и с тях се борят антиоксидантите.

Организмът на човек има нужда от баланс между количеството на свободни радикали и антиоксиданти, за да може да функционира оптимално. При липса на антиоксиданти свободните радикали ще си взаимодействат със здравите клетки в човешкия организъм и ще доведат до тяхното увреждане и смърт.

Пример за оксидацията е например потъмняването на повърхността на разрязана ябълка или пък появата на ръжда по желязото. Тялото ви се нуждае от непрекъснат прием на антиоксиданти, за да може да се справи с неспирния процес на оксидация.

Освен, че в тялото на човек се образуват свободни радикали в резултат на оксидацията те могат да навлязат в човешкото тяло и от външната среда. Носители на свободни радикали са например цигарения дим и замърсения въздух в околната среда. Храната и водата, които консумираме също съдържат известно количество свободни радикали, поради факта, че в тях се съдържат пестициди и много токсини.

Как да си набавим антиоксиданти?

Има хиляди антиоксиданти между, които може да избирате, за да повишите защитата на организма си от свободни радикали. Всъщност почти всеки ден се откриват все нови и нови антиоксиданти. Основният източник на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците.

Антиоксиданти са голяма част от витамините и минералните вещества, които се съдържат в хранителните вещества. Тялото ви се нуждае от микс от всички витамини и минерали, за да може да се справи в борбата със свободните радикали.

Ето и някои от най-подходящите храни, чрез консумацията на които може да си набавите нужните антиоксиданти: боровинки, къпини, фасул, артишок, зеле, ягоди, ядки, ябълки и картофи. Плодовете и зеленчуците, които са зелени, оранжеви или червени на цвят са обикновено богати на антиоксиданти.

Ако все пак не успяват да си набавите нужните количества антиоксиданти от естествени източници като плодове и зеленчуци може да приемате и хранителни добавки, в които се съдържат големи количества минерали и мултивитамини. Добре е обаче и да внимавате да не прекалите с количеството витамини и минерали, които приемате. Така например витамин Е в големи количества може да бъде вреден за човешкия организъм.