Начало / Актуални теми / Какво представлява парализата на гласните връзки?

Какво представлява парализата на гласните връзки?

фев. 19, 2015

Парализата на гласните връзки настъпва, когато се наруши изпращането на нервни импулси към ларинкса. Това води до невъзможност за движение на мускулите, отговорни за гласните връзки. Парализата може да причини загуба на гласа и в редки случаи да се затрудни дишането. Това е така, защото гласните връзки са отговорни не само за гласа, а и пазят дихателните пътища от навлизането на храна, течности или слюнка и като резултат задавяне.

Какви могат да бъдат причините?

Най-често срещаните причини за парализа на гласните връзки са:

 • Нараняване на гласните връзки при операция – операциите в областта на шията и горната част на гръдния кош могат да причинят увреждане на нервите, отговорни за гласните връзки. Пример за рискови интервенции са операции на щитовидната жлеза, околощитовидните жлези, хранопровода.
 • Травма в областта на шията
 • Инсулт – при инсулта се нарушава кръвоснабдяването на мозъка и може да се засегне тази част от мозъка, която изпраща сигнали към гласните връзки.
 • Тумор – туморните образувания, както доброкачествени, така и злокачествени могат да разраснат около мускулите и нервите в областта на гласните връзки и да причинят тяхното увреждане.
 • Неврологични заболявания – някои неврологични болести като мултиплена склероза и болестта на Паркинсон могат да доведат до редица усложнения, едно от които е парализата на гласните връзки.

Какви са симптомите?

Гласните връзки са две подвижни ленти от мускулна тъкан, които се намират на входа на трахеята. Когато говорите те се движат и вибрират и по този начин се образува гласа. Когато не говорите гласните връзки са релаксирани и отворени, за да може да преминава въздуха, който вдишвате.

В повечето случаи при парализа се засяга само едната гласна връзка. Ако и двете бъдат увредени може да имате проблеми както при говорене, така и при дишане. По-честите оплаквания на пациенти с парализа на гласните връзки са:

 • дрезгавост на гласа
 • шумно дишане
 • задавяне при преглъщане на храна или течности
 • невъзможност за говорене по-силно
 • загуба на рефлекса за повръщане
 • неефективна кашлица.

Как се поставя диагнозата?

Вашият лекуващ лекар ще ви разпита за симптомите ви и има ли някаква предшестваща причина, с която свързвате тяхната поява. За допълнително диагностично уточняване той може да назначи следните изследвания:

Ларингоскопия – при това изследване лекарят ще огледа гласните ви връзки. Със специален апарат, снабден с малка камера лекарят ще може директно да огледа връзките и да оцени тяхното движение и дали едната или и двете са засегнати.

Кръвни изследвания – тъй като редица заболявания и състояния могат да причинят парализа на гласните връзки може да се нуждаете от допълнителни изследвания за оценяване на вашето състояние. Такива могат да бъдат кръвните изследвания, рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението?

Избирането на лечебна схема зависи от причината за парализата на гласните връзки, тежестта на симптомите и времето, което е изминало от настъпването на парализата. Ето и някои от по-често използваните методи на лечение.

Гласова терапия – при нея пациентите се упражняват, за да засилят гласните си връзки и да подобрят контрола си над дишането. В някои случаи гласовата терапия може да е напълно достатъчна, ако гласните връзки са засегнати в регион, който не уврежда толкова тяхната функция.

Инжекции с колаген – в резултат на парализата мускулите на гласните връзки могат да отслабнат. За тяхното подсилване могат да се приложат колагенови инжекции, които да усилят здравината на мускулите.

Репозиция на гласните връзки – при тази процедура хиругът ще постави малко парче от ваша собствена тъкан навътре към гласовата кутия, с което да позволи приближаването на гласните връзки една към друга. Това ще им позволи да вибрират и да възпроизвеждат гласа по-лесно.