Начало / Актуални теми / Какво представлява себорейния дерматит?

Какво представлява себорейния дерматит?

дек. 4, 2012

Себорейният дерматит е хронично възпалително заболяване, което засяга основно кожата на скалпа, лицето и торса. Често той се представя с жълти, мазни и люспести зони по скалпа и задната част на ухото. По-чест е в частите от тялото богати на мастни жлези. Среща се във всички възрастови групи, но се счита, че пика е около 40 годишна възраст. Изчислено е, че 1 от 25 възрастни страда от себореен дерматит. По-често се среща при жени.

Какви могат да бъдат причините за себореен дерматит?
Причините за това състояние не са напълно изяснени, но се счита, че в повечето случаи се дължи на действието на една гъбичка известна като Malassezia furfur (Pityrosporum ovale). При много хора тази гъбичка е нормален обитател на тяхната кожа и не води до проблеми. Но в някои случаи по неясни за нас причини, при някои хора може да възникне себореен дерматит под нейно действие.
Развитието на себореен дерматит може да се дължи и на стресови ситуации, умора, някои заболявания, при които има намален имунитет (например СПИН).

Рискови фактори
– Случаи на себореен дерматит при някои от членовете на семейството
– Мазна кожа
– Стрес, умора
– Използване на лосиони, които съдържат алкохол
– Някои кожни нарушения, като например акне.

Какви са симптомите на себореен дерматит?
Това състояние се развива постепенно във времето и обикновено първите симптоми са жълти люспи  по кожата на лицето и скалпа и задните части на ухото. Симптомите могат да бъдат от леки до тежки. Едно от първите неща, които забелязват пациентите е появата на пърхот. Той се изразява с лющене на скалпа, под формата на бели люспи, които могат да се видят по косата, а също могат да падат и по раменете и да се забелязват при носене на тъмни дрехи.
Може да се развие обрив, който се проявява с кръгли, зачервени части от кожата, която от своя страна е мазна. Тези обриви могат да са сърбящи и леко надигнати над кожата. Най-често се срещат по скалпа, ушния канал, клепачите.
При пациенти, които страдат от нарушения в имунната система(СПИН, болест на Паркинсон) себорейният дерматит може да протече особено тежко. При тях могат да се развият обширни обриви по лицето, скалпа, гръдния кош, подмишниците и в слабинната област.

Лечение
Една от първите крачки при лечението е правилната хигиена на скалпа. Лекарите препоръчват използването на специални шампоани, които съдържат антигъбични съставки в себе си. Освен шампоани локално могат да се прилагат стероидни кремове.
Трябва да се подчертае, че това заболяване е нелечимо, но лесно се контролира. С правилното и ефективно лечение симптомите бързо стихват. Прекаленото лечение на видимо нормална кожа е ненужно и потенциално опасно.

Прочетете за:
Себореен дерматит