Начало / Актуални теми / Краста – причинява се от малък кърлеж

Краста – причинява се от малък кърлеж

фев. 17, 2014

Крастата е заразно заболяване, което се характеризира с появата на силно сърбящ обрив. Тя се дължи на инфектирането с паразит от групата на кърлежите, наречен Саркоптес скабией. Крастата може да се предава от човек на човек при близък контакт. Обикновено лечението на заболяването не е трудно с локалното прилагане на лосиони, които бързо облекчават оплакванията.

Как става заразяването?

Кърлежът отговорен за краста е с микроскопични размери. Женският кърлеж оформя малка дупчица в кожата на човек, където снася своите яйца. Ларвите се излюпват след 3-4 дни, след което те излизат на повърхността на кожата и могат да се разпространят по други части на кожата или да бъдат заразени други хора с тях при близък контакт. Сърбежът при крастата се дължи на алергичната реакция на тялото към кърлежа и неговите яйца.

При хората, котките и кучетата кърлежите, причинители на краста се различават и имат свои характерни особености. Това означава, че човек не може да развие краста при контакт с кучета или котки, страдащи от краста, което е важно да се знае.

Какви са симптомите на краста?

По-честите оплаквания на пациентите с краста са:

  • сърбеж, който обикновено се засилва през нощта;
  • тънки и малки образувания под формата на следи по кожата, които следват хода на кърлежа по кожата на пациента.

Обикновено кожните промени се наблюдават в сгънки по кожата: между пръстите, подмишниците, вътрешната страна на китките, под гърдите, по ходилата, в гениталната област.

Как се поставя диагнозата краста?

За да постави диагнозата вашият лекар ще огледа кожата ви с цел да открие характерните следи. При откриването на такива следи той може да вземе натривка от мястото, която да изследва под микроскоп с цел търсене на кърлежа или неговите яйца.

Какво е лечението на крастата?

За лечението на това състояние са налични няколо видове кремове и лосиони. Обикновено кремовете трябва да бъдат приложени върху цялата кожа и да се оставят да подействат за около осем часа. Повторно приложение на крема трябва да бъде направено ако се появят нови следи по кожата. Тъй като крастата много лесно се разпространява от човек на човек вашият лекар може да препоръча всички членове от семейството да преминат курс на лечение, дори и при тях да липсват признаци на заразяване.

По-често предписваните медикаменти са:

Перметрин 5%този крем трябва да бъде приложен два пъти на кожата с интервал от една седмица между отделните приложения. Перметринът се смята за безопасен за приложение при деца и бременни жени.

Линдан – този медикамент е достъпен под формата на крем, лосион и шампоан. Не се препоръчва за деца под 2 години, бременни и кърмещи жени и хора с отслабена имунна система.

Прочетете за:
Краста