Начало / Актуални теми / Липса на витамин Д – симптоми

Липса на витамин Д – симптоми

май 27, 2024

липса на витамин Д

Повечето хора с липса на витамин Д нямат симптоми. Често симптомите не са очевидни, докато не настъпят усложнения. Например, може да не знаете, че имате остеопороза, докато не получите фрактура.

Витамин Д играе важна роля в поддържането на баланса на калций и фосфор в кръвта и в изграждането и поддържането на костите здрави. Той повишава имунната защита, регулира възпалението, има невропротективно действие и др.

Дефицит на витамин Д може да възникне в резултат от: намалено излагане на слънце, намален хранителен прием, малабсорбция, намален ендогенен синтез, повишен чернодробен катаболизъм от някои лекарства.

Кой има ниски нива на витамин Д?

Липса на витамин Д се установява по-често при:

 • бебета, които се хранят само с кърма
 • възрастни хора над 65 години
 • хора с ограничено излагане на слънчева светлина, като тези, които не могат да излизат навън или тези, които покриват цялата си кожа с дрехи
 • хора с тъмна кожа, които по-трудно произвеждат витамин Д при излагане на слънчева светлина
 • хора със затлъстяване или такива, които са имали стомашен байпас
 • хора с хронично чернодробно или бъбречно заболяване
 • хора със заболявания, които влошават чревната резорбция на мазнини и на витамин Д, като: цьолиакия, болест на Крон, кистозна фиброза, язвен колит.

Някои лекарства повлияват метаболизма на витамин Д и могат да доведат до дефицит, например: статини, кортикостероиди, противогърчови средства (фенитоин, фенобарбитал), лекарства за отслабване и др.

Симптоми при липса на витамин Д

Хиповитаминоза Д се среща много често. При хроничен и/или тежък дефицит на витамин Д възникват редица здравословни проблеми. Ето някои от тях:

Остеопороза

Витамин Д е нужен за абсорбцията на калций, а калцият е от решаващо значение за здравето на костите. При изразен дефицит на витамин Д, намалява чревната абсорбция на калций и фосфор, което води до хипокалцемия (понижен калций в кръвта) и до вторичен хиперпаратироидизъм. За да се повиши нивото на калций в кръвта, започва извличане на калций от костите, което води до ускорена костна деминерализация. В резултат при възрастните може да се развие:

 • остеомалация – омекване на костите
 • остеопения – ниска костна плътност, предвестник на остеопороза
 • остеопороза – състояние, характеризиращо се със слаби, крехки кости, които лесно се чупят.

Най-често се засяга гръбначния стълб, бедрената кост, лъчевата и лакътната кост. Появяват се болки в гръбначния стълб и в другите засегнати кости. Има повишен риск от възникване на костни фрактури.

Тежкият дефицит на витамин D при деца може да причини рахит, състояние, което води до:

 • раздразнителност, неспокойствие, стряскане по време на сън
 • меки черепни кости
 • забавено затваряне на фонтанелите
 • късно никнене на зъбите
 • костни деформации – хлътване или изпъкване на гръдната кост, кифоза, сколиоза
 • мускулни спазми – ако спазмите са тежки, те могат да причинят гърчове.

Мускулна слабост, болки в мускулите и костите

Витамин Д подпомага мускулната функция. Ниските нива на витамин Д могат да увеличат вероятността от поява на симптоми като понижен мускулен тонус, атрофия на мускулите, мускулна слабост и миалгия. Загубата на мускулна маса и сила може да доведе до повишен стрес върху мускулите на гърба и врата, което да доведе до болки в гърба.

Загубата на костна плътност е друга причина за поява на болки в гръбначния стълб и засегнатите кости.

Чести инфекции и заболявания

Витамин Д укрепва имунната система, като повлиява активността и диференциацията на Т- и В- лимфоцитите. Липсата на витамин Д се свързва с повишен риск от настинки, грип, бронхит и други респираторни инфекции. Проучвания показват, че хората с хиповитаминоза Д имат по-висок риск от заразяване с COVID.

Има доказателства, че липсата на витамин Д може да увеличи риска от развитие на автоимунни заболявания, като множествена склероза, ревматоиден артрит и диабет тип 1.

Отпадналост и умора

Изследвания показват, че ниските нива на витамин Д могат значително да влошат енергийните нива, което води до постоянна умора. С дефицит на витамин Д се свързва и по-кратката продължителност на съня и по-лошото му качество. Това също води до повишена умора.

Депресия

Рецептори за витамин Д има в много области на мозъка, включително в области, които участват в регулирането на настроението. Витамин Д също влияе върху производството на невротрансмитери като серотонин, който има ключова роля в регулиране на  настроението.

Множество проучвания са установили, че хората с по-ниски нива на витамин Д са по-склонни да изпитват депресивни симптоми.

Бавно зарастване на рани

Друг симптом на липса на витамин Д е бавното зарастване на рани след операция или нараняване. Този симптом е свързан с ролята на витамин Д в регулирането на растежните фактори и други съединения, които са от съществено значение за образуването на нова кожа и възстановяването на тъканите. Ролята на витамин Д в контролирането на възпалението и справянето с инфекциите също може да бъде от значение за правилното зарастване.

Косопад

Витамин Д влияе върху жизнения цикъл на космените фоликули. Проучвания са установили, че жените с хроничен косопад често имат по-ниски нива на витамин Д.

Други симптоми при липса на витамин Д са:

 • повишаване на телесното тегло
 • повишено изпотяване
 • главоболие
 • намалена концентрация
 • заболявания на венците и зъбите.

Прочетете за:
Диабет и витамин Д
Храни, богати на витамин Д