Начало / Диабет / Диабет и витамин Д

Диабет и витамин Д

ян. 6, 2023

диабет и витамин Д

Каква е връзката между диабет и витамин Д?

Ролята на витамин Д при диабет се изследва от години, но все още няма ясни заключения. Счита се, че витамин Д има следните ефекти върху диабета:

  • повишава инсулиновата чувствителност

Има много научни изследвания, които показват, че витамин Д помага за подобряване на чувствителността на организма към инсулин – хормона, който регулира нивата на кръвната захар. По този начин намалява риска от инсулинова резистентност, която често е предшественик на диабет тип 2.

Известно е, че повишаването на нивото на витамин Д в организма до около 80 nmol/l може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол.

  • стимулира секрецията на инсулин

Проучвания са установили, че панкреасът съдържа рецептори за активната форма на витамин Д3. Свързването на витамин Д3 с тези рецептори стимулира β-клетките на панкреаса да секретират инсулин.

Други ефекти на витамин Д върху диабета

Има някои вторични ефекти на витамин Д, свързани с контрола на диабет.

  • подпомага отслабването

Поддържането на оптимално ниво на витамин Д в дългосрочен план е свързано със загуба на тегло и намален риск от затлъстяване, което е основен рисков фактор за диабет тип 2.

Витамин Д може да намали риска от затлъстяване по два начина. Може да регулира апетита чрез повишаване на нивото на хормона лептин в кръвта Този хормон контролира складирането на мазнини и предизвиква усещане за ситост.

Освен това витамин Д помага за намаляване на нивата на паратиреоидния хормон, което в дългосрочен план може да насърчи загубата на тегло и да намали риска от затлъстяване.

  • намалява мазнините по корема

Повишаването на витамин Д може да помогне за понижаване на нивата на кортизол, хормон на стреса, който се произвежда от надбъбречните жлези. Кортизолът участва в редица важни функции, включително реакцията на тялото на стрес и регулиране на кръвното налягане. Продължителното задържане на по-високи нива на кортизол в кръвта може да доведе до увеличаване на коремните мазнини, което е свързано с различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2.

Диабетът е многофакторно заболяване и е малко вероятно само витамин Д да може да го предотврати. Освен това приемът на високи дози витамин Д за продължително време може да доведе до хипервитаминоза Д. Тя се характеризира с високи нива на калций в кръвта, високо кръвно налягане, атеросклероза, формиране на бъбречни конкремени и др.

Прочетете за:
Предозиране на витамин Д