Меню

Лабораторни тестове показват, че морфинът, който обикновено се предписва като болкоуспокояващо средство при онкологично болни може да стимулира разпространението на туморните клетки.

Според американски учени наркотичния аналгетик стимулира образуването на нови кръвоносни съдове, които доставят кислород на туморните клетки. Освен това улеснява инвазията и разпространението на тумора в други тъкани.

Др. Патрик Сингълтън от Университета на Чикаго е съобщил на среща на Американската асоциация за ракови изследвания в Бостън, че този ефект на морфина може да бъде предотвратен чрез лекарството метилналтрексон (MNTX), създадено през 80-те години на миналия век за предпазване от констипация като страничен ефект от употребата на морфин. Медикаментът едва наскоро е получил одобрение за приложение в САЩ, като прилагането му не повлиява болкоуспокояващия ефект на морфина.

Необходими са още много изследвания преди да се извършат промени в употребата на морфин при пациенти с ракови заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!