Начало / Актуални теми / Високо кръвно налягане и нисък пулс – причини

Високо кръвно налягане и нисък пулс – причини

мар. 6, 2023

високо кръвно налягане и нисък пулс

Високо кръвно налягане и нисък пулс се наблюдава рядко. Хората са по-склонни да имат високо кръвно налягане и ускорен пулс. Някои хора с хипертония обаче имат нисък пулс. Обикновено се причинява от някои лекарства, но може да се дължи и на по-сериозна причина.

Нормалната честота на пулса при възрастни варира от 60 до 100 удара в минута. Пулс под 60 се счита за нисък. За високо кръвно налягане се говори при стойности над 130/80 mm Hg.

Какви са причините за високо кръвно налягане и нисък пулс?

Кръвното налягане може да бъде високо въпреки ниската сърдечна честота. Има различни причини за тази комбинация, но само някои са сериозни и изискват лечение.

Обичайно е спортистите да имат нисък пулс, както е нормално и упражненията временно да повишат кръвното налягане. Така че, ако тренирате редовно, може да имате нисък пулс и по-високо кръвно налягане веднага след тренировка.

Забавеният пулс е често срещан сред по-възрастните хора, тъй като проводната система на сърцето остарява и не предава сърдечните импулси толкова ефективно, колкото би трябвало. Артериалната хипертония е също често срещана при хора над 65 г.

Ето някои причини за високо кръвно налягане и нисък пулс:

Лекарства за понижаване на кръвното налягане

Тъй като много хора с високо кръвно налягане имат и висок пулс, някои антихипертензивни лекарства забавят сърдечната честота, така че сърцето да не работи толкова усилено. Бета-блокерите и калциевите антагонисти обикновено се предписват за лечение на хипертония, но те също водят до брадикардия и нисък пулс.

Задебеляване на сърдечните стени

Високото кръвно налягане кара сърцето да работи по-усилено, за да изтласква кръв към кръвоносните съдове. При продължително претоварване настъпва хипертрофия на сърдечния мускул. Задебелената сърдечна тъкан може да промени начина, по който електрическите сигнали се предават в сърцето. В резултат на това сърцето се съкращава по-бавно и пулсът се забавя.

Рефлекс на Кушинг

Рефлексът на Кушинг е физиологичен отговор на нервната система на остро повишаване на вътречерепното налягане. Характеризира се с триадата от повишено кръвно налягане, забавена сърдечна дейност и неравномерно дишане

В първият етап на рефлекса на Кушинг, кръвното налягане и пулса се повишават в отговор на симпатиковото активиране, за да се преодолее повишеното вътречерепно налягане. Това позволява добрата перфузия на мозъка. За да може мозъкът да остане адекватно перфузиран, средното артериално налягане трябва да се поддържа по-високо от интракраниалното налягане. Във вторият етап на рефлекса на Кушинг хипертонията продължава да е налице, но сърдечната дейност и пулса се забавят.

Рефлексът на Кушинг се активира от рязкото повишаване на вътречерепното налягане при:

  • пространство заемащи процеси – кръвоизлив в мозъка, абсцес, тумор
  • мозъчен оток при травма на главата, хипоксична или исхемична енцефалопатия
  • метаболитни нарушения – хипонатриемия, уремична или чернодробна енцефалопатия
  • повишена продукция на цереброспинална течност
  • повишено венозно налягане, например при тромбоза на югуларна вена.

Рефлексът на Кушинг е спешно състояние. Лечението цели да се установи причината и да се намали вътречерепното налягане.

Прочетете за:
Нисък пулс
Видове артериална хипертония