Начало / Актуални теми / Мултиплена склероза – диагноза и лечение

Мултиплена склероза – диагноза и лечение

окт. 9, 2014

Мултиплената склероза е автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система и предаването на съобщенията между мозъка и останалите структури в тялото. Въпреки, че все още не се знае достатъчно за това заболяване с времето се натрупват много данни за причините за неговата поява и лечението му.

Как се диагностицира мултиплената склероза?

Поставянето на диагнозата лежи на метода на изключването. Трябва да бъде изключена възможността за други по-често срещани заболявания, преди да се постави диагнозата мултиплена склероза.

Първата стъпка е вашият лекуващ лекар да ви разпита подробно за оплакванията ви и да ви прегледа. След това може да бъдат извършени следните изследвания:

  • Кръвни тестове за изключване възможността да става въпрос за инфекциозно заболяване, което да наподобява симптомите на мултиплена склероза.
  • Лумбална пункция за вземане на ликвор за лабораторен анализ. С този тест може да бъдат установени промени в левкоцитите или да бъдат открити антитела, които да са характерни за мултиплена склероза. С лумбалната пункция може да бъдат установени и вирусни инфекции и други заболявания, които да наподобят мултиплена склероза.
  • Ядрено-магнитен резонанс – с това изследване могат да бъдат открити лезии в мозъка, които да се дължат на мултиплената склероза.
  • Тест за евокирани потенциали – при този тест може да се получи информация за сигнали, които се образуват в нервната система под въздействието на различни стимули. По време на изследване пациентите гледат движещи се обекти и с помощта на електроди се измерва колко бързо се пренася информацията от рецепторите по нервните пътища.

Какво е лечението?

Няма дефинитивно лечение за мултиплената склероза. Основната насока е спирането на прогресията на заболяването и намаляване на оплакванията на пациентите. По време на пристъпите на заболяването може да бъде приложено следното:

  • Кортикостероиди – тези медикаменти намаляват възпалението на нервите. Към нежеланите ефекти от лечението спадат безсъние, повишаване на кръвното налягане и промени в настроението.
  • Плазмафереза – по време на тази процедура се извършва отделяне на течната съставка на кръвта – плазмата от кръвните клетки и се пречиства.
  • За намаляване на честотата на пристъпите от мултиплена склероза могат да бъдат предписани Бета-интерферони. Тези медикаменти се инжектират мускулно или подкожно. В резултат от приема на интерферони пациентите могат да се оплачат от грипоподобни симптоми и е нужно да се следи динамиката на чернодробните ензими.
  • За облекчаване на симптомите на пациентите могат да бъдат препоръчани: физиотерапия, мускулни релаксанти.

Прочетете за:
Множествена склероза – симптоми