Начало / Актуални теми / Някои митове относно махмурлука

Някои митове относно махмурлука

авг. 29, 2013

Митовете относно махмурлука и как да се справим с него са много и най-разнообразни като напитките, които могат да доведат до това неприятно състояние рано сутрин. Може би ще се учудите, че много от правилата за пиене на алкохол, които сте смятали за верни са всъщност напълно погрешни.

Мит: Само сериозното прекаляване с алкохол води до махмурлук, няколко шота не биха могли да доведат до махмурлук.

Истина: Дори само няколко питиета могат да ви докарат сериозно главоболие на следващата сутрин, но разбира се по-сериозното прекаляване с алкохол задължително би довело до махмурлук. Няма точно определено количество алкохол, което да води до махмурлук. Всичко зависи от вашия организъм. За да намалите шансовете за махмурлук пийте много течности на следващия ден, за да рехидратирате организма си.

Мит: Махмурлукът продължава само един ден и не вреди на вашето здраве.

Истина: Алкохолът, особено в по-големи количества изменя биохимичния баланс на вашия организъм. Алкохолът нарушава баланса на неврорецепторите в организма и води до сериозна дехидратация. Вие ще се възстановите за няколко часа от неблагоприятните физически ефекти на алкохола, като главоболие и умора, но алкохолът има и продължително отрицателно влияние върху имунната система.

Мит: Една таблетка аспирин, докато пиете алкохол може да ви предпази от главоболие на следващия ден.

Истина: Докато пиете алкохол е забранена употребата на аспирин или други медикаменти. Аспиринът увеличава киселинната секреция в стомаха  и не спомага по никакъв начин за по-бързата елиминация на алкохола от организма. Точно обратното, установено е, че аспиринът води до увеличаване на нивата на алкохол в кръвта с до 26%.

Мит: Яденето след пиене ви предпазва от махмурлук.

Истина: Приемът на въглехидрати или на храни с по-високо съдържание на мазнини преди консумиране на алкохол може в известна степен да ви предпази от махмурлук, но хапването след като вече сте приели алкохол не би ви помогнало по никакъв начин.

Мит: Кафето помага при махмурлук.

Истина: Кофеинът, който се съдържа в кафето има способността да дехидратира организма. Поради тази причина кафето след тежка вечер, в която сте прекалили с алкохола може само допълнително да дехидратира организма ви и да влоши махмурлука ви. По-добре заложете на водата и напитки без съдържание на кофеин.

Мит: Виното не води до махмурлук.

Истина: Виното съдържа танини, вещества, които при някои хора водят до силно главоболие. Освен виното уискито, което съдържа малц също води до сериозно главоболие. В това отношение за предпочитане е бирата и чистия алкохол като водка например, които не водят до толкова тежко главоболие като виното и уискито.

Мит: Алкохолът подобрява съня.

Истина: Всъщност алкохолът нарушава съня. Една капачка алкохол може би наистина би ви помогнала по-лесно да заспите, но алкохолът влошава качеството на съня. Хората, които пият алкохол преди заспиване обикновено се будят много по-рано.

Прочетете за:
Как да облекчите неприятния махмурлук?