Начало / Актуални теми / Проблеми, които могат да възникнат при задържане на уринирането

Проблеми, които могат да възникнат при задържане на уринирането

юни 1, 2015

Има ли риск за нашето здраве, ако задържаме урината си за дълго време. Отговорът е „да“. Много от нас изпитват нуждата да уринират, но поради различни обстоятелства отлагат посещението на тоалетната за определен период от време, без да знаят, че това решение може да застраши здравето им.

Колко е времето, за което може да задържате уринирането си?

Някои от нас могат да издържат дълго време преди да отидат до тоалетна, докато други не са толкова издръжливи. Периодът, за който може да забавите уринирането си зависи от това колко течности сте поели и какъв е капацитетът на вашия пикочен мехур. Хората, които често задържат урината си могат след време да загубят способността си да усетят кога точно е наложително да посетят тоалетната.

Някои от проблемите, които могат да възникнат при задържане на уринирането са:

  • Загуба на концентрация

Докато задържате урината си вашата концентрация ще бъде нарушена. Загубата на концентрация може да бъде много опасна, особено ако през това време шофирате или извършвате друга дейност, която изисква бистър ум и съсредоточаване. Учените смятат, че шофирането с пълен пикочен мехур е също толкова опасно, колкото ако шофирате пили, затова се замислете друг път, когато решите да не отидете до тоалетната, а изпитвате нужда.

  • Камъни в бъбреците

Хората, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците и имат навика да задържат уринирането си трябва да знаят, че това може да доведе до по-бързо образуване на камъни.

Циститът е болезнено заболяване, при което има възпаление на пикочния мехур. Пациентите изпитват нуждата да уринират често и по малко. Точната причина за развитието на това заболяване не е ясна, но според повечето специалисти основно то се дължи на бактериална инфекция, развитието на която може да бъде подпомогната от задържането на урината в пикочния мехур за по-дълго време. От пикочния мехур инфекцията може да се разпространи към бъбреците и да доведе до сериозни усложнения.

  • Подуване на пикочния мехур

Средно пикочния мехур има вместимост около 500 – 700 милилитра. Ако пиете по 8 чаши вода на ден, това значи че приемате приблизително 2 – 2,5 литра течност. Пикочният ви мехур може да задържи около 1/5 от това количество. Ако искате да сте добре хидратирани и бъбреците ви да работят добре е нужно да посещавате тоалетната всеки път, когато изпитате нужда, за да предпазите пикочния си мехур от опасно подуване.