Начало / Актуални теми / Промени в начина на живот след миокарден инфаркт

Промени в начина на живот след миокарден инфаркт

дек. 21, 2012

Миокардният инфаркт настъпва при внезапно спиране на притока на кръв към някоя част на сърцето в резултат на запушване на артериален съд. Ако това състояние не се лекува навреме може да настъпят необратими последици в засегната част на сърцето, поради факта, че тя не получава достатъчно кислород и хранителни вещества, за своето функциониране.

Ако сте преживели миокарден инфаркт е важно да направите някои промени в на чина си на живот, за да намалите рисковете от усложнения. По такъв начин ще се възстановите по-бързо и няма да се налага да напускате работа или да се откажете от някое любимо хоби.

1. Редовни упражнения
Ако преди въобще не сте спортували сега е наложително да започнете. Редовните упражнения ви помагат в много направления. Първо те укрепват сърдечния мускул и подобряват работата на сърцето. Поддържат ви в кондиция и спомагат за поддържане на телесното тегло в норма, което е от значение при пациентите със сърдечни проблеми. Редовните тренировки са средство за борба с депресията, която е често срещано явление при сърдечно оперираните болни. За вас е полезно да практикувате плуване, тичане или каране на колело.

2. Хранителен режим
Важно е да направите някои промени в начина си на хранене, за да ускорите възстановяването си. Трябва да намалите нивата на холестерол и затова е добре да избягвате наситените мазнини, които се съдържат в пълномасленото мляко и продуктите, които се произвеждат от него, сладкишите и употребата на олио. Друга много важна промяна е намаляването на употребата на сол до минимум, защото колкото повече сол използвате толкова повече вода тя ще задържа във вашия организъм и ще затрудни работата на сърцето. За ваше улеснение при готвене вече на пазара има много книги с рецепти на ястия, които са полезни за хора, преживели инфаркт.

3. Вредни навици
Пушенето удвоява опасността от миокарден инфаркт, затова е особено важно да спрете цигарите. За заклетите пушачи това е една много трудна задача, но ако успеят в това начинание те имат много по-добри шансове за възстановяване и връщане към нормален начин на живот. Не си мислете, че пушенето е опасно само за белия ви дроб, защото то също нарушава притока на кислород от сърцето до останалите органи и оттам затруднява неговата работа. Тук е важно да сте постоянни и да не се отказвате лесно и ще успеете. Ако употребата на алкохол ви помага да се отърсите от стреса е добре да намерите друг начин, защото алкохолът в по-големи количества е особено вреден за вашето здраве.

Някои хора си мислят, че след инфаркт техният сексуален живот приключва, но това не е така. Важно е да знаете, че трябва да избягвате пози, които са изморителни за вас и да си почивате след това. Трябва да избягвате сексуални контакти след нахранване.

Възстановяването след миокарден инфаркт не е лесно и отнема време. Важно е да не забравяте каква е крайната ви цел и да сте силни както духом така и физически.