Начало / Актуални теми / Пулсиращ шум в ушите – причини

Пулсиращ шум в ушите – причини

сеп. 8, 2022

пулсиращ шум в ушите

Пулсиращ шум в ушите (пулсиращ тинитус) може да се причини от кръвта, циркулираща в съдовете в близост до ушите. Представлява ритмичен шум, който съответства на сърдечната честота. Пациентът може дори да успее да измери пулса си, докато чува звука в ушите си.

Обикновено шумът е едностранен, освен ако подлежащата съдова патология не е двустранна. Чува се по-често нощем, когато пациента лежи в леглото, тъй като тогава има по-малко външни звуци, които да маскират шума.

Пулсиращият тинитус се появява от време на време, но може да бъде и постоянен. Усилва се при физическо натоварване.

Какви са причините за пулсиращ шум в ушите?

Има много възможни причини за поява на шум в ушите, подобен на пулс. Най-често те произтичат от проблеми с кръвообращението, главно с артериите и вените на шията, основата на черепа и в самото ухо.

Някои от най-честите причини за пулсиращ тинитус са:

 • високо кръвно налягане

Когато кръвното налягане е високо, по-силният кръвен ток в артериите около ушите причинява пулсиращ звук.

 • тежка анемия или свръхактивна щитовидна жлеза

При тежка анемия или свръхактивност на щитовидната жлеза кръвта тече бързо и силно, при което може да възникне пулсиращ шум в ухото.

 • атеросклероза

Атеросклеротичните плаки, причиняващи стеснение на артериите на главата и шията са най-честата причина за пулсиращ шум в ушите при възрастните хора. Стенозата довежда до турбулентност на кръвния ток, а това е причина за поява на ритмичен шум в едното ухо.

 • стеноза на артериите

Фибромускулна дисплазия, съдова дисекация и други стено-оклузивните съдови заболявания, които водят до стеснение на артериите също може да причинят пулсиращ шум в ушите, особено при по-млади хора.

 • аневризма

Аневризмите на вътрешната каротидна артерия или вертебралната артерия често водят до турбулентен кръвен ток, но рядко може да се проявят клинично като пулсиращ звук в ушите.

 • анатомични съдови аномалии

Малформациите на кръвоносните съдове могат да причинят промяна в кръвния ток през засегнатите съдове. Аномалиите на съдовете в областта на главата и шията са честа причина за пулсиращ тинитус.

 • артериовенозни фистули

Артериовенозните фистули могат да причинят много силни пулсиращи звуци, които често могат да бъдат чути и от лекаря.

 • тумори, богати на кръвоносни съдове

Гломусните тумори (параганглиомите) са типични тумори, богати на кръвоносни съдове. Те са доброкачествени, но локално инвазивни тумори в основата на черепа. Тимпаничните и югуларни параганглиоми са честа причина за пулсиращ тинитус.

Пулсиращ шум в ушите може да бъде причинен и от други тумори в областта на главата или шията, които притискат кръвоносни съдове.

 • идиопатична интракраниална хипертония

При идиопатичната интракраниална хипертония е налице повишено вътречерепното налягане, но причината за това е неизвестна. Среща се при млади жени с наднормено тегло. Характерни симптоми са: главоболие, двойно виждане, болка зад окото, пулсиращ тинитус.

Други причини за пулсиращ шум в ушите са:

 • стеноза на венозните синуси
 • дивертикул на сигмоидния или на напречния синус
 • дехисценция на сигмоидния синус – липсва част от костта, която обгражда сигмоидния синус
 • капилярна хиперемия
 • болест на Paget – при засягане на черепните кости.

Тъй като причината за пулсиращ шум в ушите може да бъде потенциално опасно състояние, пациентите задължително трябва да потърсят лекарска помощ.

Референции:
1. NIH: Pulsatile Tinnitus
2. Stanford Medicine – Pulsatile Tinnitus of Dural Sinus Origin

Прочетете за:
Шум в ухото (тинитус)