Начало / Актуални теми / Счупване на ребро

Счупване на ребро

мар. 25, 2014

Фрактурата на ребро представлява счупването на едно или повече от ребрата, които изграждат гръдната клетка. Нарушаването на съединителната тъкан, която свързва ребрата също може да бъде причислено към този вид фрактури, дори ако реброто не е счупено.

Най-честата причина за фрактури е директния удар в гръдния кош при автомобилен инцидент или падане. В някои случаи фрактурата на ребро може да се получи при пренапрягане на мускулите, които поддържат ребрата. Тези фрактури обикновено са незначителни и заздравяват много бързо, но могат да се влошат ако не се даде достатъчно почивка на мускулите. Този вид травми са особено характерни за спортистите.

Какви са симптомите?

Обикновено след счупването на ребро пациентите съобщават, че срещат затруднения при дишане. Имат болезненост в областта на счупването и се чувстват уплашени и напрегнати.

Най-лесният начин за идентифициране на фрактура на ребро е по механизма, по който е получено увреждането. Ударът в областта на гръдния кош, падането или удрянето на гърдите във волана на колата могат веднага да ни наведат към мисълта за счупено ребро.

Ребрата обикновено трудно се чупят. Те са заобиколени от силни мускули и съединителна тъкан и могат да понесат значителни удари. При възрастните разбираемо фрактурите на ребра са по-често срещани. Децата имат по-гъвкави кости, при тях фрактурите по-често се дължат на падане от колело или спортни травми.

Как се диагностицират фрактурите на ребра?

Вашият лекуващ лекар ще ви разпита как точно сте се наранили. Той ще прегледа гръдния ви кош и ще потърси дали има някакви болезнени точки. Ще ви преслуша, за да се увери дали дишането ви не е нарушено в резултат на травмата. Освен това той ще преслуша и дейността на сърцето ви, ще прегледа корема ви, за да се увери дали няма нараняване на други органи. В повечето случаи при несигурна диагноза може да бъде назначена рентгенография, която да установи със сигурност дали има счупване на ребра и къде точно се намира то.

Как се лекуват фрактурите на ребра?

Първото и най-важно е при всеки по-силен удар задължително да се консултирате със специалист, който да прецени дали при вас има счупване. По-леките счупвания обикновено зарастват от само себе си и не се нуждаят от някаква специална терапия. Единственият недостатък е, че до зарастването на реброто повечето от пациентите се оплакват от болки при дишане.

В миналото фрактурите на ребрата се лекуваха с обвиване на гръдния кош с бинтове, но този метод на лечение се оказа неуспешен и вече не се използва. Най-често при лечението на счупени ребра лекарите предписват болкоуспокояващи медикаменти, от групата на нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен, кетопрофен.

Какви усложнения може да има?

Едно от неприятните усложнения при счупването на ребра е тяхното разместване. При разместването може да се наранят близкостоящи органи и тъкани, в това число и белият дроб, който може да колабира (пневмоторакс).

Друго рядко срещано усложнение е руптурата на аортата. Това усложнение може да настъпи при счупването на три от ребрата в основата на гръдния кош, като заостреният връх на някое от ребрата може да разкъса аортата.