Начало / Актуални теми / Травми на главата

Травми на главата

авг. 9, 2013

Травмите в областта на главата могат да бъдат много опасни. Те могат да доведат до тежки доживотни увреждания и дори до смърт. Травмите на главата се делят на два вида открити със засягане основно на скалпа и закрити, при които може да има засягане на мозъка, кръвоносните съдове.

За щастие по-чести са откритите травми със засягане само на скалпа. Те могат да доведат до сериозна уплаха, защото скалпът е силно кръвоснабден и дори при лек удар може да кърви обилно, което може да уплаши хората, че травмата е много по-сериозна. Обикновено известно време след удара се появява лека цицина на мястото на удара. Има някои неща, на които трябва да обърнете внимание ако вие или вашето дете е претърпяло травма на главата.

При децата и особено кърмачетата е задължително да бъдат консултирани от лекар, ако дори и за малко са загубили съзнание или проявяват някои от следните симптоми:

  • не спира да плаче продължително време;
  • оплаква се от болка в главата или в областта на врата;
  • трудно успявате да го успокоите;
  • има затруднения при ходене.

Ако детето ви не е губило съзнание и се чувства добре след удара не е нужно да се консултирате с лекар, а е нужно да поставите леден компрес за около 20 минути на удареното място, което ще намали отока. Важно е да не забравяте, че между леда и кожата трябва да бъде поставено парче плат, което да предпазва кожата. Добре е да наблюдавате детето ви през следващите 24 часа за някакви тревожни симптоми и ако забележите такива веднага да потърсите медицинска помощ.

Мозъкът се предпазва от гръбначномозъчна течност, но по-сериозен удар може да размести мозъчните структури и това да доведе до разкъсване на мозъчни кръвоносни съдове и вътрешен кръвоизлив. Всяка една закрита травма на главата може да бъде много опасна и дори животозастрашаваща. Най-честата закрита мозъчна травма е мозъчното сътресение. При него при удар за кратък период се разтърсват мозъчните структури, което води и до някои от по-характерните симптоми на сътресението. Обикновено при мозъчното сътресение има краткотрайна загуба на съзнание, след която пациентите са дезориентирани за кратко. Като цяло след сътресението не се наблюдават сериозни последствия за мозъка.

В повечето случаи е трудно да се прецени каква точно е тежестта на травмата на главата, затова е добре да се направи консултация със специалист. Особено алармиращи симптоми са по-продължителната загуба на съзнание. Препоръчително е да потърсите спешна медицинска помощ, ако пострадалият е в безсъзнание, има абнормно дишане, има затруднения в говора. Други алармиращи симптоми за тежка черепно-мозъчна травма са гърчове, видимо тежка травма на главата, повръщане повече от 3-4 пъти и загуба на възможността за контролиране на тазовите резервоари.

Прочетете за:
Комоцио – сътресение на мозъка