Начало / Актуални теми / Въпроси, които да зададете на вашия лекар, ако сте прекарали инсулт?

Въпроси, които да зададете на вашия лекар, ако сте прекарали инсулт?

апр. 2, 2014

Инсултът настъпва, когато част от мозъка загива поради липса на кръвоток към нея. Мозъкът се нуждае от непрекъснат приток на кислород и хранителни вещества към него, без кислород нервите и мозъчните структури загиват много бързо.

Основната причина за настъпването на инсулт обикновено е запушването на някоя от артериите, които кръвоснабдяват мозъка. В резултат на инсулта обикновено се развиват трайни увреждания при пациентите и освен това той е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Видът на увреждането зависи от това коя част на мозъка е била засегната.

Ако сте преживели инсулт най-вероятно се притеснявате какво следва оттук нататък и как ще протече вашето възстановяване. Има някои въпроси, които може да зададете на вашия лекуващ лекар, за да разберете по-добре какво е вашето състояние и какви са перспективите занапред.

Какъв вид инсулт сте прекарали?

Има два основни вида инсулт. По-честият от двата е исхемичният тип, който се дължи на запушването на кръвоносен съд, който носи кръв към мозъка. По-рядко срещан е хеморагичният тип инсулт, който се дължи на кръвоизлив в мозъка.

Как да намалите риска от повторен инсулт?

Хората, които веднъж са прекарали инсулт са рискови за повторен такъв инцидент. За да намалите риска вашият лекуващ лекар ще ви посъветва ако сте пушач да спрете цигарите. Важно е също така да поддържате кръвното си налягане в нормални граници и да следите нивата на холестерола в кръвта си.

Какви са опциите за лечение при инсулт?

В зависимост от вида на инсулта се избира и терапевтичната схема. В някои случаи само прилагането на медикаменти е достатъчно, докато в други е нужна хирургична намеса за намаляване риска от повторен инсулт.

Кога започва въстановяването и как трябва да протича то?

Възстановяването след инсулт е строго индивидуално при различните пациенти. Някои успяват да се възстановят бързо след инцидента, докато при други са нужни месеци и години, за да успеят да постигнат самостоятелност и да не се нуждаят от чужда помощ. При възстановяването на пациентите физиотерапията е от изключително голямо значение.

Какви промени трябва да направите, за да компенсирате уврежданията, които са настъпили в резултат на инсулта?

Всеки пациент се сблъсква с различни трудности след прекаран инсулт. Част от вашето възстановяване ще е намирането на начини как да компенсирате способностите, които сте изгубили и, които трябва да възстановите постепенно. Така напри мер ако имате говорни затруднения може да си носите тетрадка с често използвани изрази и нарисувани предмети, които да посочвате на близките си, докато започнете да възстановявате говора си.

Какви са симптомите при повторен инсулт?

Ето и някои от по-често срещаните симптоми на инсулт, на които да обърнете внимание, ако ги забележите при вас или ваши близки:

  • слабост в една част от тялото
  • внезапно изтръпване на крайниците
  • влошено зрение
  • световъртеж
  • силно главоболие
  • трудности при говорене и разбиране на реч.

Прочетете за:
Исхемичен мозъчен инсулт
Хеморагичен инсулт