Начало / Бебе и кърмене / Вродена херпес симплекс вирусна инфекция

Вродена херпес симплекс вирусна инфекция

юли 18, 2019

вродена херпес симплекс вирусна инфекция

Вродената херпес симплекс вирусна инфекция представлява майчино фетална инфекция, която се причинява от Херпес симплекс вируса (HSV) тип 1 и тип 2. Той е ДНК-вирус от семейство Herpesviridae. Над 70 % от случаите на неонатална херпес симплекс инфекция се причиняват от Herpes simplex virus тип 2 (генитален херпес).

Как става заразяването с Херпес симплекс вируса?

При възрастните Херпес симплекс вируса причинява генитален и лабиален херпес, проявяващ се с поява на характерен обрив – везикули (мехурчета), съответно в областта на гениталиите или по устните.

Инфектирането на плода може да настъпи трансплацентарно, но по-често става по време на раждането при преминаване през родовите пътища. При първична херпес инфекция на майката и вагинално раждане заболеваемостта у новородените е почти 50 %.

Заразяването може да стане и непосредствено след раждането, ако майката има лабиален херпес и целуне бебето или ако има мехурчета по гърдата и храни бебето със засегнатата гърда. Бебето е най-застрашено от херпесна инфекция през първите 4 седмици след раждането.

Какви са симптомите на вродената херпес симплекс инфекция?

Тъй като имунната система на новородените бебета е слабо развита, неспецифични симптоми се развиват бързо след раждането:

  • бебето е летаргично или раздразнително
  • отказва да се храни
  • има висока температура
  • има мехурчета или ранички по кожата, устната лигавица, очите.

Състоянието на бебето може бързо да се влоши – става отпуснато, дишането е затруднено, появява се цианоза, гърчове.

Неонаталната херпес симплекс инфекция се проявява под две клинични форми: локализирана и дисеминирана форма.

При локализираните херпес симплекс инфекции може да се засегне само кожата, лигавицата на устната кухина или очите. До една седмица след раждането се появява характерен везикулозен обрив (мехурчета) по кожата на новороденото.

Наблюдават се случаи, в които има само засягане на ЦНС – менингоенцефалит, а кожният обрив липсва.

При дисеминираните форми на заболяването се засягат кожата, лигавиците, ЦНС, черния дроб, белите дробове. Развива се тежко септично състояние с прояви на шок и ДИК- синдром.

При дисеминираните форми смъртността е висока, а при част от преживелите има трайни неврологични усложнения.

Как се диагностицира вродената херпес симплекс инфекция?

Диагнозата се основава на доказване на вируса в съдържимото на везикулите (мехурчутата), в урина, гърлен секрет и в ликвора.

Какво е лечението при неонатална херпес симплекс инфекция?

Провежда се лечение с антивирусни препарати – Acyclovir в продължение на няколко седмици.

Симптоматичното лечение цели поддържане на дихателната функция, корекция на нарушенията в съсирването на кръвта, вливане на течности.

Профилактика на неонатална херпес симплекс инфекция

Ако бременната жена е имала генитален херпес може да се наложи да приема антивирусни лекарства през последния месец на бременността, за да се предотврати поява на влагалищни рани по време на раждането.

Ако гениталният херпес е настъпил за първи път през последните 6 седмици от бременността се препоръчва раждането да стане чрез Цезарово сечение (секцио).

Ако младата майка развие лабиален херпес трябва да вземе предпазни мерки:

  • не трябва да целува бебето
  • да си мие ръцете преди да докосва бебето
  • да си мие ръцете преди кърмене.

Прочетете за:
Вродени инфекции при новородени – TORCH