Начало / Бебе и кърмене / Игри, подходящи за 8-месечно бебе

Игри, подходящи за 8-месечно бебе

сеп. 16, 2019

игри, подходящи за 8-месечно бебе

На 8-месечна възраст вашето дете вече е изключително любопитно. То започва да оформя своята личност и характер и игрите с него стават все по-забавни. С някои занимания вие може да подпомогнете неговото развитие и научаването на нови неща. С помощта на най-обикновени предмети може да начуите бебето на различните цветове, форми, движения и т.н.

Ето и някои игри, които са подходящи за 8-месечно бебе:

Намери играчката

На 8 месечна възраст бебетата започват да осъзнават когато скриете някой техен любим предмет и започват активно да го търсят. Окуражете това тяхно любопитство, като вземете една кърпа или одеяло, с което да скриете някоя тяхна играчка пред погледа му. След това му кажете да се опита да намери играчката. Ако откриването на играчката е съпроводено с окуражаване от ваша страна и похвала, играта ще е още по-забавна и удовлетворяваща за детето.

Време за пълзене

Ако вашето 8 месечно бебе все още не е започнало да пълзи, очаквайте това много скоро да се случи. За да му помогнете да развие това умение започнете да поставяте играчки на пода пред него, които то да се опита да достигне. Желанието му да достигне до играчките може да му помогне съвсем скоро да започне да пълзи уверено.

Игра с бобчета

В една сравнително голяма купа изсипете един пакет боб или ако се страхувате от това бебето да не погълне някой от тях може да го замените с пясък. В купата с боб поставете най-различни малки и цветни предмети. След това я поставете пред бебето и му помогнете да загребе вътре, за да се опита да извади някой от скритите предмети. След като намира някакъв предмет му обяснявайте какъв точно е какъв е цвета, формата и т.н.

Четене на книжки заедно

Четенето на книжки заедно с бебето е изключително полезно за развитието на речта му. Опитвайте се да онагледявате с различни интонации сюжета. Освен това дайте възможност на детето само да разгледа книгата и обърнете внимание какво привлича интереса му.

Изследване на света наоколо

Вашето дете има нужда да изследва най-различни обекти, за да може да опознае света около себе си. Може да му представяте най-различни играчки и предмети от ежедневието, които то да разгледа, в някои случаи то може да се опита и да ги похапне в желанието си да добие пълна представа. Стига да не е опасно за него му позволете да използва всички свои сетива. В игрите включвайте предмети с най-различни размери, форми, текстури и цветове.

Достигане на различни предмети

За да подобрите координацията между очите и ръцете на бебето може да играете игра, при която да му покажете любим негов предмет, след което да го вдигнете с ръце пред погледа му, така че да е нужно то да се протегне, за да го достигне. С всяка следваща такава игра ще забележите как детето ви става по-ловко и пъргаво.

Прочетете за:
Игри, подходящи за 7-месечно бебе
Игри, подходящи за бебета на възраст 9 – 12 месеца