Начало / Бебе и кърмене / Кашлица при бебе – причини

Кашлица при бебе – причини

дек. 20, 2017

кашлица при бебе

Бебетата са особено трудни пациенти, защото те няма как да ни обяснят с думи как се чувстват. Често това кара родителите да се паникьосват още повече дори при най-незначителни симптоми. Кашлицата при бебетата може да бъде признак на най-различни проблеми. Понякога няма как да сте напълно сигурни дали е нужно да потърсите съвета на лекар.

Кашлицата е защитен рефлекс на нашия организъм, с която той се стреми да пази дихателните пътища чисти, като се освобождават от натрупани секрети или заседнали хранителни частици. Има два основни вида кашлица:

Суха кашлица – среща се по-често, когато детето има някаква алергия или е настинало.

Влажна кашлица – този вид кашлица е по-честа при възпаления на белите дробове и наслагване на бактериална инфекция. В резултат на инфекцията се натрупват секрети, които чрез кашлицата тялото се опитва да премахне.

Бебетата под 4 месеца обикновено рядко кашлят и ако това се случи е признак на проблем, на който трябва да се обърне сериозно внимание.

Кои са по-честите причини за кашлица при бебе?

Обикновена настинка

Ако бебето ви е настинало освен кашлица то често има хрема, намален апетит и леко повишена температура.

Инфекция с респираторно-синцитиален вирус

Това е често срещано вирусно заболяване при бебетата, което е характерно за месеците от Ноември до Март. Обикновено симптомите не се различават особено от тези при настинка. В редки случаи обаче може да се стигне до по-сериозни усложнения, като бронхиолит или пневмония.

Ларинготрахеобронхит (круп)

Основният и най-характерен симптом при това заболяване е лаещата кашлица, която се влошава нощем. Колкото и плашещо да звучи този вид кашлица обикновено тя отзвучава за 1-2 дни с домашно лечение.

Алергии

Децата, които са алергични към субстанции от външната среда, като котешки косми, домашен прах, мухъл и др. обикновено изглеждат така сякаш са непрестанно настинали. При алергиите често се наблюдава хрема и кашлица.

Пневмония

Много от случаите на пневмония започват с кашлица, която впоследствие се усложнява с повишаване на температурата и затруднения при дишане. Ако вашето бебе има подобни симптоми задължително трябва да се консултирате с лекар. Той вече ще установи дали пневмонията се дължи на вирусен или бактериален причинител, за да се предприеме и най-подходящото лечение.

Муковисцидоза

Всяко 1 на 4000 деца е в риск да страда от това рядко генетично заболяване, при което се засяга дихателната система. Бебетата с муковисцидоза обикновено кашлят често и отделят жълтеникави или зеленикави секрети. Други симптоми, по които може да се разпознае заболяването са чести пневмонии, бавно наддаване на тегло, образуване на солена пот.

Чуждо тяло

Кашлица, която персистира повече от седмица и не е съпроводена от други оплаквания, като хрема или повишена телесна температура например може да означава, че детето е погълнало някакъв малък предмет. Това е по-често срещано при бебетата, които са започнали да пълзят и да опознават света. При тях има риск и да погълнат малки предмети, до които имат достъп. Ако вашият лекар се съмнява, че бебето ви е погълнало някакъв предмет той ще назначи рентген и ако се наложи предметът ще бъде отстранен по хирургичен път.