Начало / Бебе и кърмене / Лануго – мъх по кожата на новороденото

Лануго – мъх по кожата на новороденото

юни 4, 2021

лануго

Лануго представлява фини, меки и тънки косъмчета, които покриват тялото на плода и новороденото. Възниква около 4-ти месец от вътреутробното развитие, като произхожда от ектодермата.

Около 28-ма г.с. ланугото е най-изразено. След 33-36 г. с. Започва да опада, като се включва в околоплодните води. Плода поглъща амниотична течност и така ланугото влиза в състава на мекониума.

Ако бебето се роди рано (преди 37 г. с.), то често има много лануго и може да отнеме повече време, за да изчезне. Бебетата, родени след 42 г. с., обикновено нямат видимо лануго.

Около 30 % от доносените новородени се раждат с лануго и това е нормална находка. Може да се наблюдава през първите няколко седмици от живота на новороденото. Лануго се открива по гърба, раменете, ръцете, челото, бузите на бебето. Липсва единствено по устните, дланите и съпалата. Може да има само няколко петна от косми или да е покрита по-голямата част от тялото. Ланугото има светъл цвят при бебета с по-светла кожа, докато при бебетата с по-тъмен тен ланугото е по-тъмно.

Ланугото е първият тип косми, които растат от космените фоликули. След като те паднат, на тяхно място порасват друг тип косми, наречени велус. Те се наблюдават почти през цялото детство.

Какви функции има ланугото?

  • Предпазва кожата

Ланугото има важна роля за задържането по кожата на плода на vernix caseosa – гъста, бяла, мазна субстанция. Тя предпазва кожата на плода от увреждащи вещества, намиращи се в околоплодната течност.

С приближаване на раждането бебето има по-малко лануго, по-малко верникс казеоза и по-малка защита срещу ефектите на веществата в околоплодната течност. Често тези ефекти са видими при преносени бебета, чиято кожа е набръчкана, белеща се.

  • Терморегулация

Смята се, че ланугото има роля за задържане на телесната топлина и по този начин подпомага терморегулацията. Бебето започва да има подкожна мазнина, която да го затопля през последните няколко месеца от вътреутробното си развитие.

  • Хормонална регулация

Друга теория е, че движението на лануго върху кожата на плода може да играе роля за освобождаването на хормони, които намаляват стреса и стимулират растежа в утробата.

Ако новороденото има лануго, това не е повод за притеснение и не е необходимо лечение. През първите няколко дни или седмици след раждането то ще отпадне от само себе си.

Появата на лануго при възрастен човек обаче е признак на патологичен процес. Наблюдава се при хора, страдащи от хранителни разстройства, като анорексия невроза, булимия, тежка степен на недохранване, а също при някои злокачествени тумори.