Начало / Бебе и кърмене / Мекелов дивертикул – аномалия на тънкото черво

Мекелов дивертикул – аномалия на тънкото черво

фев. 25, 2020

мекелов дивертикул

Мекелов дивертикул (diverticulum Meckeli) представлява абнормно разширение на стената на тънкото черво. Това е най-честата вродена аномалия на гастроинтестиналния тракт. Обикновено се изявява в ранна детска възраст, като се среща по-често при момчета.

Какви са причините за дивертикул на Мекел?

Дивертикулът на Мекел се формира между пета и седма седмица от развитието на плода. Дължи се на непълно закърняване на ductus omphaloentericus (пъпно-чревен проток), който свързва средното черво с жълтъчния сак. Нормално този проток атрофира до 7- ма г.с. Когато обаче пъпно-чревният проток не закърнее напълно се появява Мекелов дивертикул.

Дивертикулът на Мекел се намира на противомезентериалната страна на илеума (крайната част на тънкото черво), на 40 до 120 см от илео-цекалната клапа, която свързва илеума с дебелото черво. Размерите му могат да варират значително (от 1 до 80 см), но най-често дължината му е 5-6 см, а широчината 0,5 до 2 см.

Мекеловият дивертикул има строежа на тънкото черво (лигавица, мускулен слой, серозна обвивка), като често обаче е тапициран отвътре със стомашна лигавица или панкреасна тъкан.

Какви видове дивертикул на Мекел има?

В зависимост от формата на дивертикула се различават:

  • дивертикул с малка дължина, но на широка основа
  • дълъг дивертикул на тясна основа
  • торбовидно разширен дивертикул с тясна комуникация с тънкото черво.

Какви са симптомите при Мекелов дивертикул?

В повечето случаи дивертикулът на Мекел протича без симптоми и не дава усложнения. Открива се случайно при коремна хирургична операция по друг повод.

Мекеловият дивертикул може да се прояви клинично при настъпване на някое от следните усложнения:

  • остър дивертикулит

Острият дивертикулит представлява възпалителен процес в стената на дивертикула, който може да бъде катарален, флегмонозен, гангренозен, може да настъпи перфорация и перитонит. Проявява се с болка в корема, гадене, повръщане, повишена температура, учестен пулс. Клиничната картина имитира тази при остър апендицит.

  • язва в дивертикула

В Мекеловият дивертикул може да се формира язва, когато е постлан със стомашна лигавица. Клинично се проявява с болки около пъпа, гадене, повръщане, понякога с диария или запек. Язвата може да перфорира и да се развие перитонит. Наблюдават се симптоми на перитонеално дразнене – силна болка, твърд корем, положителен симптом на Блумберг, на Ровсинг, липсва перисталтика.

  • кръвоизливи

Характерен симптом при кръвоизлив от дивертикула на Мекел е появата на изпражнения тип „малиново желе“. Това е най-честият симптом при деца под 2 години. Може да има отпадналост, коремна болка, поява на анемия при обилен кръвоизлив.

  • остра чревна непроходимост (илеус)

Мекеловият дивертикул може да стане причина за инвагинация, волвулус или странгулация, което да доведе до чревна непроходимост. Други причини за чревна непроходимост са: заклещване на Мекеловия дивертикул в ингвинална херния, тумор в дивертикула.

Как се поставя диагнозата Мекелов дивертикул?

Мекеловият дивертикул се диагностицира трудно, тъй като симптомите наподобяват редица други заболявания. Прилагат се следните методи:

  • сцинтиграфия с Tc-99m
  • ехография, ендоскопско изследване, иригография.

Най-сигурният начин за поставяне на диагнозата е лапароскопията или лапаротомията.

Какво е лечението при дивертикул на Мекел?

Лечението на Мекеловият дивертикул е оперативно. То се налага при настъпило усложнение (дивертикулит, перфорация, илеус, остро кървене), а също и при случайното му откриване по повод на друга операция. Извършва се резекция на червото с дивертикула – клиновидна резекция или отстраняване на цял пръстен от червото). Целостта на червото се възстановява чрез терминотерминална анастомоза.

Прочетете за:
Анатомия на тънкото черво