Начало / Бебе и кърмене / Неонатален хепатит

Неонатален хепатит

юни 23, 2016

неонатален хепатит

Неонаталният хепатит е възпаление на черния дроб, което възниква в първите един-два месеца след раждането на бебето. Около 20 процента от бебетата, които са развили неонатален хепатит са били инфектирани с вируса преди раждането от тяхната майка или малко след раждането. Вирусите, които могат да причинят неонатален хепатит при новородени включват цитомегаловирус, рубеола, хепатит А, Б, Ц. При останалите 80 процента от бебетата с неонатален хепатит причината за неговата поява не може да бъде установена.

Какви са симтпомите на неонатален хепатит?

Хепатитът при новородените може да започне без някакви забележими симптоми. Това е и причината той да се диагностицира трудно и в някои случаи лечението да започне в по-късен етап на заболяването. По-честите симптоми при неонатален хепатит са:

  • пожълтяване на кожата и склерите на очите – жълтеница
  • повишаване на телесната температура
  • отпуснатост
  • мускулни болки
  • болки в корема
  • гадене и повръщане
  • диария.

Жълтеницата се дължи на натрупването на билирубин в кръвта и тъканите на бебето. Билирубинът нормално се обработва и изхвърля от черния дроб, но при новородените поради незрялостта на черния дроб му е нужно по-дълго време да го преработи, затова и при всички новородени в първите седмици след раждането се наблюдава жълтеница, но в много малък процент от тези случаи се касае за хепатит.

Бебетата с неонатален хепатит много често нямат никакви характерни симптоми. В някои случаи детето може да бъде с поднормено тегло и да изостава във физическото си развитие, тъй като не успява да усвоява всички витамини и минерали от храната, която приема. Ако заболяването не се диагностицира навреме и бебето не получи адекватно лечение може да се появят някои други симптоми като потъмняване на урината, кисел вкус в устата и избледняване на изпражненията, които придобиват вид на „тебеширени“.

Какви усложнения могат да настъпят при неонатален хепатит?

По-честите усложнения при неонатален хепатит са:

Енцефалит

При бебета с неонатален хепатит, причинен от рубеола или цитомегаловирус може да се развие инфекция на мозъка, известна като енцефалит, която може да доведе до умствено изоставане или церебрална парализа.

Чернодробна цироза

При около 25% от бебетата с неонатален хепатит рискът от развитие на цироза е доста висок.

Дефицит на витамини

Децата с хроничен хепатит не могат да усвояват правилно витамините от храната, която приемат. Недостатъкът на витамин А например може да доведе до влошаване на зрението и забавяне на растежа на детето.

Кожни проблеми

Хроничният неонатален хепатит води до невъзможност черния дроб да се освободи от всички токсини, които се натрупват в тялото. Натрупването на метаболити и токсини в тялото може да причини кожен сърбеж, поява на обриви и лесна кожна раздразнителност.

Как се поставя диагнозата?

Първоначално диагнозата неонатален хепатит се поставя чрез извършването на кръвни тестове, чиято цел е да се установи кой е вирусът причинител на състоянието. Ако вирусът не може да бъде уточнен с кръвен тест може да бъде направена чернодробна биопсия.

Какво е лечението?

Няма установено специфично лечение при неонатален хепатит. Често на бебетата се предписват хранителни добавки, обогатени с витамини, тъй като те не могат да усвояват правилно витамини от храната и страдат от недостиг. Ако при детето се наблюдават гърчове в резултат на хепатита може да бъде предписан Фенобарбитал, който освен, че контролира гърчовете спомага и за екскрецията на жлъчка и билирубин от черния дроб.