Меню

Грижите за новородено бебе могат да са много стресиращи и всеки ден да е изпълнен с нови предизвикателства. За много от нещата няма да сте подготвени и ще се чудите дали постъпвате правилно. За някои обаче може да се подготвите предварително с факти, като например окапването на косата на бебетата.

Голяма част от бебетата се раждат с доста коса, която постепенно окапва и това е напълно нормално. За вас е важно да знаете причините за това. А те са:

Хормонални причини

Загубата на коса при новородени е неделима част от физическото развитие на бебето. Дължи се на спадането на нивата на някои хормони в организма на бебето. Косата на вашето бебе преминава през същите фази, през които минава вашата коса и за да порасне нова коса е нужно време. В някои случаи този процес може да отнеме до около 6 месеца и това не трябва да ви притеснява.

Последица от позицията на бебето

Окапването на косата на бебето може да ви изглежда някак неравномерно и на някои места да е по-малко изразено, отколкото на други. Най-често окапва косата в областта на тила, защото в днешно време педиатрите съветват децата да спят по гръб, за да се предпазят от синдрома на внезапна детска смърт. В резултат на по-честото лежане по гръб тези части от главата губят най-много коса. Всичко това е нормално и впоследствие на тези места ще порасне нова коса.

Медицински проблем

В по-редки случаи окапването на косата може да се дължи на някои медицински заболявания, като например възпаление на скалпа на бебето. В много редки случаи загубата на коса може да се дължи на автоимунно заболяване.

За да намалите загубата на коса при вашето бебе вие може да използвате някои методи у дома. Например когато е будно по-често поставяйте бебето по корем, за да не е непрекъснато легнало по гръб. Това ще спомогне и за неговото физическо развитие. Не е нужно да решите често косата на бебето и в никакъв случай не връзвайте косата му стегнато. Ако все пак загубата на коса продължи и след 6 месечна възраст потърсете мнението на специалист.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!