Начало / Бебе и кърмене / Как да помогнете за развитието на мозъчната активност на вашето бебе?

Как да помогнете за развитието на мозъчната активност на вашето бебе?

ное. 13, 2013

При раждането в мозъка на бебето ви се съдържат 100 милиарда неврони. През първата година от живота на детето в мозъка му ще се формират хиляди нови нервни връзки между клетките в мозъка, които се наричат неврални синапси.

Мозъка работи на принципа „или го използваш, или го губиш“ и така синапси, които са създадени, но не се използват достатъчно дълго се губят. Мозъкът на новороденото дете много лесно се поддава на външно влияние и е много лесно раним от друга страна. Има някои неща, които може да направите, за да помогнете за правилното развитие на мозъчната активност на вашето бебе.

Дайте на детето си здравословен старт на живота, още преди да се е родило

Грижете се за здравето си по време на бременността и ако се налага да приемате медикаменти се интересувайте дали те не биха навредили на развитието на вашето бебе по някакъв начин. Много деца, които са били подложени на действието на лекарства по време на вътреутробното си развитие срещат трудности при учене след това. Много проучвания са установили, че цигарения дим също влияе отрицателно на развитието на мозъка на бебето.

Бъдете активна по време на бременността

Редовните упражнения подпомагат кръвоснабдяването на плода и по този начин той получава нужните хранителни вещества и кислород. Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар какви упражнения са ви позволени. Повечето жени предпочитат ходенето и плуването в по-напредналите етапи на бременността.

Избирайте играчки, които да стимулират мозъчната дейност на вашето бебе

Избирайте играчки, които да позволяват на вашето дете да опознава и изследва света около себе си. Така например музикалните играчки и строителните блокчета са изключително подходящи

Четете на детето си

Избирайте книжки с ярки и големи рисунки, които да привличат вниманието на детето ви. Позволявайте му да сочи различните рисунки и му обяснявайте какво е нарисувано на тях. Може освен това да наподобявате звуците, които издава нарисуваното животно например.

Масажирайте детето си

Масажът е много добър начин за намаляване на стреса и подобряване на емоционалното състояние на вашето дете. Едно проучване показва, че преждевременно родените бебета,които са били масажирани по три пъти на ден са били изписани по-рано от болницата, от другите преждевременно родени бебета, на които не е бил правен масаж.

Превърнете дома си в безопасна за вашето бебе среда

Пълзенето е важно не само за физическото, но и за умственото развитие на вашето бебе. Обезопасете дома си, за да не се притеснявате за сигурността на вашето дете. Чрез пълзенето детето ще опознае света и предметите около себе си, ще придобие представа за близко и далече.