Начало / Бебе и кърмене / Кога и как да захраним бебето – 2-ра част

Кога и как да захраним бебето – 2-ра част

фев. 29, 2016

захраним бебето

Продължение на 1-ва част – Кога и как да захраним кърмачето?

След като вече сте захранили детето си със зеленчуково-месно пюре, една-две седмици след това за следобедно хранене може да давате на детето си млечна каша. Тези каши обикновено съдържат зърнени продукти, като пшеница, овес, ръж, ечемик. На пазара има огромно разнообразие от готови млечни каши, от които да избирате. Освен млечна каша за следобедно хранене може да направите на детето си кисел. Киселът се приготвя като едно плодово пюре по ваш избор затоплите на котлон с 1-2 лъжички нишесте, разбъркано с малко вода и съвсем малко захар. Оставете получената смес за малко на котлона, докато се сгъсти. Към така полученият кисел може да добавите и малко намачкани плодове по ваш избор.

Около осмия месец на детето за закуска може да започнете да му приготвяте попара със сирене и сухар. За да приготвите попарата начупете на дребно една-две филийки сухар и смесете с 10-20 грама сирене и залейте попарата с топла преварена вода. Към попарата може да добавите мъничко захар. Попарата може да бъде първото или второто за деня хранене в зависимост в колко часа става детето.

Към деветия месец след раждането на детето може да започнете да му давате кисело мляко с бебешки бисквити за вечеря. Киселото мляко съдържа бифидобактерии, които стимулират перисталтиката и подобряват храносмилането. Доскоро киселото мляко се отхвърляше от специалистите като препоръчително на такава ранна възраст, но в последните месеци много проучвания доказаха отново неговото положително действие върху храносмилането на детето и педиатрите отново го одобряват като храна, подходяща за захранване. След като дадете на детето кисело мляко малко преди заспиване може да му дадете да посуче малко.

Меду 10 и 12 месец след раждането може да бъде започната така наречената млечна кухня. Тя се състои от три ястия за обяд, следобедна закуска и вечеря, които обикновено се приготвят в кухните на детските ясли и са съобразени с нуждите на детето. Майките могат да се запишат в някоя от тези кухни, които се намират в близост до дома им. С храната от детска кухня се осъществява прехода на детето към по-разнообразна храна и постепенно то може да започне да консумира от храната, която вие приготвяте у дома, стига тя да не съдържа силни подправки, едри частици и сол.