Начало / Бебе и кърмене / Парализа на брахиалния плексус

Парализа на брахиалния плексус

юли 29, 2015

Парализата на брахиалния плексус е известна още като парализа на Ерб, по името на нейния откривател Вилхелм Ерб. Брахиалният плексус е група от нерви, в близост до шията, които са отговорни за инервацията на цялата ръка. Тези нерви обезпечават подвижността и сетивността на рамото, мишницата, предмишницата и пръстите на ръката.

Парализата на Ерб се наблюдава при 1-2 на 1000 новородени деца. Тя най-често се дължи на разпъване на шията на бебето при по-трудно раждане. Повечето от децата с тази парализа си възстановяват напълно подвижността и сетивността в ръката с помощта на активна всекидневна физиотерапия.

Брахиалният плексус е група от нерви, които идват от гръбначния стълб и преминават между прешлените и се насочват към ръката. Нервите, които инервират рамото са разположени малко по-високо от тези, които са отговорни за инервацията на дланта и пръстите на ръката.

В повечето случаи се засягат нервите, които инервират рамото. Поради тази причи новороденото не може да движи рамото си, но може да движи пръстите. Ако са засегнати всички нерви, тогава състоянието на детето е по-тежко.

Като цяло има 4 основни типа увреда на нервите. При едно дете могат да се проявят и четирите типа увреда. Симптомите на нервна увреда са загуба на сетивност и пълна или частична парализа, без значение от това как е увреден нервът.

Типовете нервна увреда са:

Невропраксия

Представлява травма от разтягане, при която нервът изпада в „шок“, но той не се разкъсва. Това е най-честият тип увреда на нерви. Нормално тези травми зарастват от само себе си за около 3 месеца. Невропраксията може да се наблюдава, както при новородени, така и при възрастни.

Неврома

Тя е резултат от разтягане, при което има разкъсване на отделни фибри на нерва. На мястото на разкъсване се развива цикатриксна тъкан, която може да притисне останалия здрав нерв.

Руптура

Травма при разтягане, при която има разкъсване на нерва. Тя не може да зарастне самостоятелно. Нужна е медицинска намеса.

Авулзия

При авулзията нервът се отксъва от гръбначния стълб. Това е най-сериозният тип увреда. При авулзията разкъсванията не могат да бъдат възстановени. Единствената опция е ако бъде използван нерв от донор.

При новородените с парализа на брахиалния плексус се забелязва липса на движение в ръката. Освен това при преглед от педиатър той може да установи, че липсват някои от характерните за новородените рефлекси на горните крайници и детето не може да стисне предмет в пръстите си.

За поставянето на диагнозата освен физикален преглед е нужно извършването на образни изследвания, с помощта на които може да се открие нивото и типа на увреда на нервите.

Повечето деца с парализа на брахиалния плексус се възстановяват от само себе си и е нужно да бъдат наблюдавани от близо от медицински специалист по-често. Родителите трябва да бъдат търпеливи, защото на нервите е нужно време, понякога до две години, за да възстановят напълно функциите си.

Възстановяването на детето може да бъде подпомогнато от ежедневна физиотерапия, изпълнявана първо от специалист, а след това от родителите. За целта бебето трябва да бъде на поне 3 седмици. С редовните упражнения ще предпазите детето си от увреждане на ставите и отслабване на мускулите, поради липсата на активни движения в тази област. Често дори и след извършването на редовна физиотерапия децата продължават да изпитват известна слабост в рамото или ръката, които с времето могат да отшумят.

Ако няма промяна в състоянието на детето за период от 6 месеца може да бъде обсъдена хирургична манипулация за поставяне на нерв от донор.

Прочетете за:
Акушерска парализа (парализа на раменния сплит)

Последни публикации