Начало / Бременност и раждане / Възпалени зърна на гърдите – как да се справите?

Възпалени зърна на гърдите – как да се справите?

апр. 2, 2018

възпалени зърна на гърдите

Повечето бременни жени очакват, че кърменето ще е едно много приятно преживяване, което ще ги сближи с тяхното новородено бебе. Но много от тях не са подготовени и за някои неприятни преживявания, свързани с него. Голям процент от кърмещите жени се оплакват от възпалени зърна на гърдите.

Най-честата причина за възпаляване на зърната е неправилното засукване на бебето. Ако то не успее да поеме зърното добре, то тогава и кърменето ще бъде болезнено за майката, а на бебето ще му е по-трудно да се нахрани. Трябва да се постараете да откриете позицията за кърмене, която е най-удобна за вас и вашето бебе. Тогава вероятността зърната ви да се възпалят ще бъде много по-малка. Но все пак ето някои съвети какво може да предприемете при възпалени зърна на гърдите:

Оставете бебето само да намери гърдата

Бебетата имат много добре изградени инстинкти, когато става въпрос за кърмене. Поставете бебето близо до корема ви с лице към вас, като придържате главичката му близо до гърдата ви. Оставете го то само да намери гърдата и да засуче. Първите няколко пъти това може да отнеме малко повече време и бебето да има нужда от помощта ви. С времето обаче бебето само ще се ориентира, а това ще улесни кърменето и има много по-малка възможност то да е съпроводено с болка.

Изберете подходяща позиция за кърмене

Някои бебета по-трудно се справят с кърменето и може да имат нужда от помощ. Поставете бебето с корем притиснат в близост до вашия корем и придържайки главичката му го насочете към гърдата си и му помогнете да засуче. Зърното ви трябва да сочи към нослето на бебето, за да може като си отвори устата то да поеме зърното и да засуче. Уверете се, че нослето на бебето не е притиснато към гърдата ви, за да може да диша по-лесно и да суче без проблеми.

Променете позицията си без да спирате кърменето

Повечето експерти съветват, ако по време на кърменето изпитате болка да поставите кутрето си в устата на бебето, за да го отделите от гърдата и да продължите отново с кърменето в друга позиция. Но всичко това е доста стресиращо за бебето и то може да откаже да засуче повторно или да се разстрои много. По подходящо е докато бебето суче да се опитате да промените леко своята позиция или позицията на бебето, за да се справите с болезнеността.

Помнете, че възпалените гърди могат да се дължат не само на проблеми с кърменето

Понякога причината за възпалението на зърната на гърдите може да се дължи на гъбична или бактериална инфекция на зърната или млечните канали. Има още редица други причини за подобен вид възпаление, затова е и най-добре да се консултирате със специалист.

Внимавайте с предпазителите за зърна

Понякога жените с възпалени зърна биват съветвани да използват предпазители, които да помогнат за намаляване на болезнеността. Но в някои случаи те пречат на бебето да суче добре. Освен това различното усещане, което има бебето от изкуствения материал, от който са изработени предпазителите може да доведе и до по-ранно отбиване.

Използвайте кърма, за да облекчите възпалените си зърна

Изтискайте малко кърма, намажете леко зърната и оставете да изсъхне. Избягвайте да използвате кремове, съдържащи ланолин, защото ако възпалението се дължи на гъбична инфекция, те допълнително могат да я влошат. Добрата новина е, че обикновено възпалените зърна бързо се възстановяват след отстраняване на причината за това.