Начало / Бременност и раждане / Как да увеличите шансовете си за зачеване?

Как да увеличите шансовете си за зачеване?

фев. 19, 2018

зачеване

Зачеването на бебе не е трудна задача при двойки, които нямат проблеми с плодовитостта. Най-важното, което трябва да помните е да правите секс в момента, в който шансовете ви са най-големи. При жените с редовна овулация този период е някъде по средата на цикъла им. Вече има най-различни начини, чрез които да определите дали при вас моментът е най-подходящ.

Много от двойките се чудят дали има някакви позиции при секс, които биха им помогнали по-лесно да заченат. По този въпрос има най-различни митове, много от които най-вероятно вече сте чували. Ето и някои и от най-често задаваните от двойките въпроси относно зачеването:

Кога е най-доброто време за секс с цел забременяване?

Много от нас са с представата, че когато и да правите секс с партньора си може да забременеете, но това разбира се не е така. В приблизително 3 дни от месеца шансовете ви да създадете нов живот са най-големи.

Ако изпитвате признаци, че сте в овулация това е най-подходящият момент с партньора ви да правите секс с цел забременяване. За предвиждане на овулацията на пазара вече има най-различни приспособления, които мерят базалната температура. Вие сами може да се ориентирате, че овулирате, ако забележите, че цервикалният мукус, който се отделя от вагината ви е по-гъст и лепкав.

Колко често трябва да правите секс, за да забременеете?

Някои двойки в желанието си да заченат започват да правят секс всеки ден през целия месец. Но ако нямате желание за секс всеки ден, това е напълно нормално. Не се и фокусирайте прекалено върху това да правите секс само, когато сте в овулация. Старайте се да се наслаждавате на самата интимна близост и не превръщайте зачеването в някаква самоцел. Правенето на секс 3-4 пъти седмично е един много добър план, който значително може да повиши шансът ви за дете.

Има ли значение позицията по време на секс за увеличаване на шансовете?

Най-вероятно сте чували какви ли не митове относно този въпрос. Истината обаче е, че позицията по време на секс няма кой знае какво значение. Опитайте се да разнообразявате сексуалния си живот с изпробване на различни пози. Така не само ще се наслаждавате на интимната близост, а и ще освободите ума си от постоянните мисли за зачеване, които може да се въртят в главата ви.

Помага ли лежането след секс?

Някои двойки смятат, че ако жената остане легнала за 5-10 минути след секс това може да помогне за по-лесното придвижване на спермата и оплождане на яйцеклетка. На сперматозоидите им отнема между 2 и 10 минути да се придвижат от маточната шийка до маточните тръби. Това придвижване се случва независимо дали сте в хоризонтална или вертикална позиция. Ако все пак искате да сте по-спокойни, че сте направили всичко възможно нищо не пречи да полежите 10-15 минути след секс.

Важен ли е женският оргазъм за забременяване?

Не е нужно жената да стигне до оргазъм, за да забременее. Но дали все пак оргазъмът може да увеличи вашите шансове за зачеване? Една от теориите на учените, е че след оргазъм поради контракциите на маточната шийка сперматозоидите се придвижват по-лесно. Тъй че все пак най-добре би било и двамата партньори да се чувстват удовлетворени от интимната близост помежду им.

Как да се справите със секс по график, ако минавате през процедура за повишаване на фертилността?

По време на лечение за повишаване на плодовитостта на единия или двамата партньори може да се наложи да правите секс в точно определен момент по лекарска препоръка. С помощта на устройство за определяне на овулацията или кръвен тест той може да прецени кога точно жената е във овулация и двойката да бъде посъветвана за няколко поредни дни да прави секс, за да увеличат шансовете си.

Колкото и положителни страни да има това да знаете със сигурност кога точно сте в овулация то може да се отрази негативно върху връзката ви с партньора ви. В такива моменти мъжете често се чувстват много напрегнати и могат да имат затруднения с ерекцията или достигането до оргазъм. Опитайте се да гледате от положителната страна на нещата и да подхождате шеговито към цялата ситуация на секса по график.