Начало / Бременност и раждане / Как влияе бременността на тялото ви?

Как влияе бременността на тялото ви?

ное. 19, 2013

През бременността тялото на жената преминава през множество промени. За някои от тях вие може да знаете, докато за други да не сте наясно. Трябва да помните, че бременността повлиява по различен начин върху тялото на всяка жена. Бременността е прекрасно преживяване, което само жената е привилегирована да изживее. Затова се насладете на тези месеци, доколкото е възможно. Ето и някои от по-характерните и по-често срещани промени в тялото на жената, които настъпват по време на бременността:

Покачване на теглото

Това е една от най-видимите промени, които настъпват по време на бременността. Някои жени се радват и напълно приемат тази промяна, докато други се чувстват некомфортно от това. Наддаването на тегло е напълно нормално за бременността. Обикновено най-много килограми бременната наддава през последните месеци на бременността, когато и бебето расте най-интензивно на тегло.

Увеличаване на гърдите

Още в първия триместър на бременността промените в размерите на гърдите стават видими. Това е и един от първите признаци на бременността. Освен, че ще се уголемят, може да усещате гърдите си по-болезнени и напрегнати. Тази промяна в гърдите се дължи на покачването на нивата на женските хормони – естроген и прогестерон. Промените в гърдите ще персистират през цялата бременност и може да смените няколко размера сутиени.

Усилен растеж на ноктите

Тази промяна също се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена. При едни жени, ноктите стават по-твърди, докато пък при други те стават по-чупливи.

Промяна във външния вид на кожата

Хормоналните промени по време на бременността оказват влияние и на външния вид на вашата кожа. При някои жени се наблюдава влошаване на съществуващи преди това кожни проблеми, докато при други обратно кожата изглежда сияеща и здрава. Хлоазмите са кафеникави петна, които се появяват по кожата на бременните. Те се дължат на увеличената пигментация по време на бременността.

Стрии

Стриите се появяват най-често в областта на корема, бедрата и гърдите и се дължат на разтягането на кожата и на тялото като цяло, което се стреми да създаде комфортна среда за нарастващия плод. В началото стриите изглеждат розови, като с времето избледняват и стават седефено бели на цвят.

Освен физически промени по време на бременността при жената се наблюдават и някои психологични промени като например:

Честа смяна на настроенията

Бременността може да бъде объркваща за някои жени, особено за жените, които стават майки за първи път. Честите смени на настроението са характерни за бременността и се дължат на хормоналните промени в организма на бременната. Може да сте щастлива в един момент и в следващия да се почувствате депресирана или тъжна.

Развитие на майчин инстинкт

Бременността ще отключи у вас майчиния инстинкт. Вие ще започнете да планирате бъдещето и ще се подготвяте за появата на вашето бебе. Освен това може да изпитвате силна нужда да подготвите дома си за бъдещия нов член и често да чистите и подреждате. Това учените наричат инстинкт за гнездене.

Прочетете за:
Промени в размера на матката по време на бременността