Начало / Бременност и раждане / Промени в тялото на жената след бременността

Промени в тялото на жената след бременността

окт. 9, 2013

бременност

След раждането може да забележите някои промени в тялото си, които може би не сте очаквали и не сте били подготвени за тях. Повечето от тези промени са обратими и те не трябва да притесняват жените. Ето и някои от по-често споменаваните от жените промени в тялото им, които настъпват след бременността.

Натрупване на мазнини в областта на корема

Много от жените след раждане се оплакват, че коремът им не връща предишното си състояние. Това обаче не е за постоянно. Обикновено матката има нужда от 6 до 8 месеца, за да възстанови своите размери преди раждане. След като това стане и коремът ви вече няма да бъде толкова изразен.

Експертите съветват жените след раждане да започнат редовни тренировки и да се хранят здравословно. Това обаче не означава да започвате строги диети, защото докато кърмите е нужно да приемате достатъчно количество храна, за да може в тялото ви да се образува кърма, нужна за изхранване на бебето.

Промяна в сексуалното желание

Много от жените след раждане забелязват известен спад в желанието им за сексуална близост с партньора си. В някои случаи може да отнеме близо година, за да си върнете предишното сексуално желание. Това в някои случаи се дължи и на прекалено силното фокусиране на жената върху грижите за новороденото.

Промени в настроението

Голям процент от жените след раждането се оплакват от честа промяна в настроенията. Хормоналните промени, които настъпват в организма на родилата жена, липсата на сън, постоянната грижа за новия член на семейството могат да доведат до чести промени в настроението на жената. Обикновено няколко седмици след раждането жените вече започват да свикват с новата си роля на майка и честите промени в настроението отзвучават.

Повишено отделяне на вагинален секрет

Отделянето на по-голямо количество вагинален секрет е нормално явление в първите два-три месеца след раждането. Този секрет е известен с медицинското наименование лохии. Лохиите съдържат известно количество кръв и отлющени клетки от стената на матката. Лохиите много наподобяват на менструация. Около седмица след раждането количеството на кръвта намалява и вагиналния секрет избледнява и става по-воднист.

Промени в размерите на краката

По време на бременността поради повишената телесна маса напрежението върху краката е повишено. Това при някои жени може да има за резултат развитието на плоско стъпало, докато при други има промяна в големината на краката и те да започнат да носят обувки с един номер по-голям от преди.

Промяна в размера на гърдите

Повечето жени очакват, че след бременността гърдите им ще се увеличат. Но след спирането на кърменето всъщност гърдите изглеждат по-отпуснати от преди и дори могат да намалят в известна степен своите размери. Кърменето обаче не е причината за тази промяна в размера на гърдите, затова и не трябва да избягвате да кърмите бебето си, само за да се предпазите от тази нежелана промяна в тялото си.