Начало / Детско здраве / Болест на Пертес – аваскуларна некроза на бедрената глава

Болест на Пертес – аваскуларна некроза на бедрената глава

дек. 29, 2021

болест на Пертес

Болестта на Лег – Калве – Пертес представлява аваскуларна некроза на главата на бедрената кост, която постепенно се разрушава и загубва кръглата си форма – става по-широка и по-плоска от нормалната.

Заболяването се среща във възрастта между 4 и 10 години, по-често при момчета. Обикновено се засяга само едната тазобедрена става. В по-малко от 10% от случаите се засягат и двете стави, като това става последователно.

Какви са причините за болест на Пертес?

Болест на Пертес възниква поради временно влошено кръвоснабдяване на бедрената глава. Причината за това е неизвестна, но роля могат да имат следните фактори: интензивния растеж в детска възраст, травма, инфекция, генетични фактори и др.

Развива се аваскуларна некроза на костта и тя се разрушава. С течение на времето кръвоснабдяването на главата на бедрената кост се възстановява, постепенно некротичната тъкан се резорбира и се замества с нова кост. Този процес на преустройство на костта продължава няколко години, като е възможно да се получи напълно нормална кост. Ако обаче бедрената глава не е с кръгла форма, това може да причини болка и скованост в тазобедрената става.

Симптоми при болест на Пертес

Заболяването се развива бавно, незабележимо. От време на време се появяват слаби болки в предната част на бедрото. Децата започват да се уморяват по-лесно. Постепенно болките се усилват при натовраване и децата започват да накуцват. Често децата се оплакват от болки в коляното, тъй като болката се разпространява по хода на n. obturatorius.

Други характерни симптоми са:

 • ограничена и болезнена абдукция и външна ротация на тазобедрената става
 • хипотрофия и атрофия на глутеалната и бедрената мускулатура в по-късен етап на заболяването
 • флексо-аддукторна контрактура на тазобедрената става
 • появява се скъсяване с положителен симптом на Тренделенбург.

Децата с болест на Legg-Calve-Perthes имат по-висок риск от развитие на коксартроза в зряла възраст, особено ако тазобедрената глава се деформира. Колкото в по-късна възраст се диагностицира болестта, толкова по-голяма е вероятността от проблеми в тазобедрената става в зряла възраст.

Как се диагностицира болестта на Пертес?

Клиничните симптоми насочват към диагнозата, но рентгеновото изследване има основно значение.

В начален стадий на заболяването се забелязва:

 • незначително сплескване на бедрената глава
 • увеличаване на дистанцията между бедрената глава и дъното на ацетабулума
 • костно разреждане по латералната страна на епифизата.

В разгара на заболяването се наблюдават:

 • фрагментиране на ядрото
 • скъсяване и разширяване на шийката
 • поява на дегенеративни кисти под епифизарната фуга.

В стадий на възстановяване се виждат:

 • добре очертани контури на епифизарното ядро, но то е по-широко и по-ниско
 • шийката е широка и много скъсена
 • проксималния край на бедрената кост придобива форма на „овчарска гега“ – coxa plana.

Рентгеновото изследване дава възможност да се определи тежестта на заболяването и неговата прогноза. Различават се:

 • I група

Засегната е само предната част на бедрената епифиза. Липсват метафизарни промени в плочката на растежа.

 • II група

Исхемичният сегмент е уплътнен, но встрани от него има участъци от здрава кост, които предпазват главата от колапс. Промените в метафизата са слабо изразени. Прогнозата е сравнително добра.

 • III група

Около ¾ от епифизата е засегната. Има изразени метафизарни промени и плочката на растеж е неравна и разширена. Има колапс на бедрената глава в голям участък. Прогнозата е лоша по отношение на сферичността на главата.

 • IV група

Цялата епифиза е засегната. Има тежък колапс. Метафизата е кистозна. Плочката на растеж е засегната и растежът на проксималната част на бедрената кост е нарушен. Прогнозата е лоша.

Диференциална диагноза

Болестта на Пертес трябва да се разграничи от редица други заболявания, например: остеомиелит, септичен артрит, абсцес на псоасния мускул, хемофилия, епифизиолиза на бедрената глава, костни тумори.

Какво е лечението на болестта на Пертес?

Лечението цели: облекчаване на болезнените симптоми, предотвратяване на колапса на бедрената глава, постигане на сферична форма на бедрената глава, когато заздравее, възстановяване на нормалните движения в тазобедрената става.

За лечението на болестта на Пертес се прилагат консервативни и хирургични методи.

Консервативното лечение включва:

 • наблюдение – при деца под 6-годишна възраст, които имат незначителни промени в главата на бедрената кост при първоначалните рентгенови снимки.
 • нестероидни противовъзпалителни средства – за намаляване на възпалението и болката
 • избягване на активности като бягане, скачане
 • отбременяване на ставата чрез използването на патерици, проходилки
 • физиотерапевтични упражнения за възстановяване на обхвата на движение в тазобедрената става.
 • специални шини може да се препоръчат при настъпила деформация на бедрената глава, за да се запази нормалното й положение в ацетабулума.

Хирургично лечение се препоръчва при деца над 8-годишна възраст, в случаите, когато над 50 % от бедрената глава е разрушена или когато чрез консервативните методи главата на бедрената кост не може да се задържи в правилната позиция в ацетабулума до пълното й заздравяване.

Най-често се извършва остеотомия – бедрената кост се разрязва и се репозиционира. За поддържане на главата на бедрената кост плътно прилепнала в ацетабулума може да се поставят винтове или пластини, които по-късно се отстраняват.

В повечето случаи, след две до пет години лечение, много от деца се връщат към нормалните си дейности без ограничения. Децата, които развиват болестта на Пертес, когато са на шест години или по-малки, имат отлична прогноза дори само с наблюдение.

Прочетете за:
Болести на тазобедрената става