Начало / Детско здраве / Защо са важни редовните очни прегледи за децата?

Защо са важни редовните очни прегледи за децата?

ян. 17, 2018

очни прегледи

Доброто зрение е изключитлено важно за адекватното физическо развитие на децата, успехите в училището и тяхното добро общо развитие. При бебетата и малките деца зрителната система не е напълно развита. Ако някое от очите на детето не успява да изпраща адекватни зрителни сигнали към мозъка неговото зрение може да се увреди. Ако не се вземат мерки навреме тези увреди ще останат за цял живот.

Кога се извършват очни прегледи за деца?

Още след раждането на детето лекарите трябва да оценят неговото зрение с най-прости методи. След това ежегодно личният лекар на детето е длъжен да извършва и профилактичен преглед на зрението на детето. Така ако има някакъв зрителен проблем той да бъде открит възможно най-рано. Ето и от какво най-общо се състоят прегледите в различните етапи от развитието на детето:

Новородено

Неонатологът трябва да оцени зрението на бебето малко след раждането и да извърши така нареченият тест за червен рефлекс – основен индикатор в този ранен етап, че зрението на детето е нормално. Ако бебето е родено преждевременно, проявява признаци за някакви зрителни аномалии или в рода има фамилна анамнеза за сериозни очни заболявания тогава е препоръчително прегледът да бъде още по-обстоен и ако е нужно след 1-2 седмици детето да бъде прегледано отново.

На 1 година

Втори очен преглед  за оценяне зрението  трябва да бъде извършен от личният лекар на детето или офталмолог. Лекарят трябва да се убеди, че очите на детето се движат нормално и реагират правилно на промени в светлината.

3-5 години

На възраст, когато детето вече е готово да съдейства на лекаря и да отговаря правилно на простички въпроси трябва да се извърши тест за зрителна острота. За целта най-често се използват класическите зрителни таблици. С помощта на този тест офталмологът може да се ориентира дали зрението на детето е нормално или то е развило някакъв очен проблем, като късогледство, далекогледство или мързеливо око и дали е нужно коригирането му с очила.

Училищна възраст

След започване на училище и във всеки един момент, в който родителят се притеснява, че детето има някакъв очен проблем неговото зрение трябва да бъде оценяно от офталмолог. Задължително поне веднъж годишно детето трябва да бъде изследвано профилактично. Най-често срещаният зрителен проблем в училищна възраст сред децата е късогледството, което обикновено се коригира с поставянето на очила.

Помнете, че редовните очни прегледи в ранна детска възраст са изключително важни, за да може да подсигурите адекватните зрителни умения на детето. Те ще са му нужни при започване на училище.

Дете, което не вижда добре може да стане лесно раздразнително и да понижи успеха си в училище. Някои проблеми, като мързеливо око например е най-добре да бъдат третирани още в ранна детска възраст, когато зрителната система на детето все още не е напълно оформена.