Начало / Детско здраве / Симптоми на атопичен дерматит при бебета, деца и възрастни

Симптоми на атопичен дерматит при бебета, деца и възрастни

авг. 18, 2022

атопичен дерматит при бебета

Атопичният дерматит бива три варианта в зависимост от това в кой период от живота на пациента се изявява.

Атопичен дерматит при бебета и деца до 3 години

Най-често атопичният дерматит се проявява до края на първата година от живота. Обривът засяга лицето и капилициума и много по-рядко крайниците и тялото. Върху първоначално сухата кожа на бузите и капилициума се появяват червени петна, пъпчици, плаки, множество везикули (мехурчета), които се превръщат в подмокрящи ерозии, покрити с корички (крусти). Има силен сърбеж и екскориации (одраскване). Назо-лабиалните гънки обикновено не се засягат за разлика от себорейния дерматит в детска възраст.

Атопичен дерматит в детско-юношеска възраст

При деца от 3 години до пубертета обривът се локализира предимно по гънките на тялото (лакътни, задколенни гънки, гънките зад ушите). Засягат се още шията, кожата на китките и около глезените. Обривът се представя от неясно ограничени сухи, задебелени плаки, върху които има сърбящи пъпчици. Поради силния сърбеж има следи от разчесване (екскориации).

Атопичен дерматит в зряла възраст

При възрастните обривът може да се локализира във всички области по тялото. Представя се с пигментни задебелени плаки с хиперкератоза, фисури и рагади. И при този вариант на атопичен дерматит има сърбеж, който се усилва при изпотяване, стрес, контакт с вълна или от някои храни. При одраскване на кожата се развива бял дермографизъм.

Симптоми на атопичен дерматит

Специфични симптоми на атопичен дерматит

При болните с атопичен дерматит може да се наблюдават следните симптоми:

 • белезникави плаки с фино залющване по лицето
 • зачервени и оточни клепачи при пациенти и с алергичен конюнктивит. В по-късните етапи се развиват пигментации и допълнителни гънки по клепачите.
 • keratosis pilaris – червени перифоликуларни пъпчици по страничните повърхности на предмишниците
 • по долните крайници кожата е много суха с поява на хиперпигментни хиперкератотични ламели, наподобяващи кожата на влечуго или люспи на риба.
 • lichen simplex chronicus – пигментни задебелени или хиперкератотични плаки по кожата около глезените при възрастни пациенти.

Системни прояви на атопичен дерматит

Атопичният дерматит се асоциира често с алергичен ринит, бронхит или бронхиална астма. Тази асоциация се означава като атопична триада или атопичен марш.

При атопиците се срещат по-често още:

 • уртикария и анафилаксия
 • кератоконюнктивит, кератоконус, катаракта
 • дефицит на вниманието, емоционални разстройства
 • синдром на Wiskott-Aldrich – проявява се с имунен дефицит, тромбоцитопения и атопичен дерматит.
 • Hyper IgE синдром – протича с тежки стафилодермии, чести белодробни инфекции. Болните имат високи нива на IgE в серума и атопичен дерматит.
 • синдром на Netherton – протича с ихтиоза, несресваема коса и атопичен дерматит.

Усложнения при атопичен дерматит

Кожата на атопиците се колонизира от Staphylococcus aureus при около 90 % от болните. Колкото повече бактерии има върху кожата, толкова по-тежко е клиничното протичане на заболяването.

При колонизиране със Streptococcus pyogenes се развива еритем, ексудация и крусти. Може да настъпи контагиозно импетиго, което изисква лечение.

Често се наблюдава асоциация с херпесни вируси, водеща до eczema herpeticum. Тя протича с появата на везикули, пустули, ерозии и крусти върху зачервена и оточна кожа. Обривите се разполагат по лицето, капилициума и деколтето. Необходимо е антивирусно лечение.

Прочетете за:
Атопичен дерматит
Атопичен дерматит – причини

Последни публикации