Начало / Детско здраве / Херпангина – мехурчета по сливиците

Херпангина – мехурчета по сливиците

авг. 22, 2018

херпангина

Херпангината представлява остро вирусно възпаление на небните сливици. Наблюдава се при малки деца до 6- годишна възраст. Обикновено възниква през лятото и есента. Отличава се с появата на малки мехурчета в задната част на гърлото или по небцето. В повечето случаи херпангината е лесно лечима и симптомите бързо отзвучават.

Какви са причините за херпангина?

Херпангината се причинява от група вируси, наречени Ентеровируси. Най-честите причинители са:

 • Коксаки вируси от група А, по-рядко от група В
 • Ентеровирус 71
 • Ехо вируси.

Тези вируси са силно заразни и могат лесно да се разпространят от човек на човек, особено в детските градини. Заразяването става по фекално-орален или въздушно-капков път – чрез мръсни ръце (контаминирани с фекални частици) или при контакт с пръски от кихане, кашляне. Ентеровирусите могат да оцелеят няколко дни върху предмети, например играчки, дръжките на врати.

Много често ентеровирусните инфекции протичат безсимптомно, но инфектираните деца са източник на зараза без да осъзнават това. Те са най-заразни през първите 7 дни след инфектирането.

След оздравяване се развива дълготраен имунитет към вируса причинител. Възможно е обаче да настъпи повторно заболяване от херпангина, но причинена от друг тип вирус.

Какви са симптомите на херпангина?

Симптомите при херпангина могат да варират, но най-характерните са:

 • внезапно повишаване на температурата до 39 – 40 ºС
 • зачервено, болезнено гърло
 • зачервени и увеличени сливици
 • обрив върху небните дъги, сливиците, мекото небце, увулата и по задната стена на фаринкса

Появяват се малки пъпчици с размери 1-2 мм, които за няколко часа се превръщат в мехурчета. Те са изпълнени с бистра течност и наброяват около 20. След 1-2 дни мехурчетата се разкъсват и се формират язвички, чието дъно е покрито със светло сив налеп, а около тях има червеникава ивица. След 7 до 10 дни язвичките преминават.

Може да се наблюдава още:

 • главоболие
 • увеличени шийни лимфни възли
 • затруднено преглъщане
 • безапетитие
 • повръщане
 • дехидратация.

Херпаннгината обикновено е лека, самоограничаваща се инфекция.

Как се диагностицира заболяването?

За поставянето на диагнозата херпангина не са необходими специфични диагностични тестове. Физикалният преглед и установяването на специфичния обрив обикновено е достатъчен. Значение имат и данните от анамнезата за възрастта на детето, летния месец, контакт с други болни деца.

Херпангината трябва да се разграничи от болестта „ръка-крак-уста“, която се причинява от Коксаки вируси от група А. Двете заболявания имат сходни прояви, с тази разлика, че при болестта „ръка-крак-уста“ мехурчетата се локализират по лигавицата на венците, бузите и езика, т.е. в прадната част на устната кухина, а при херпангина те са в задната й част. Освен това при болестта „ръка-крак-уста“ има мехурчета по дланите и стъпалата.

Какво е лечението на херпангина?

Лечението зависи от възрастта на детето и тежестта на симптоматиката. Целта е да се облекчат симптомите, които обикновено изчезват за около 7 до 10 дни.

Херпангината е вирусна инфекция и не се назначават антибиотици. Препоръчва се прием на повече течности, избягването на храни и напитки, които биха дразнели гърлото, например горещи, кисели и пикантни храни, цитрусови напитки.

Назначават се медикаменти за понижаване на температурата и облекчаване на болката в гърлото.

Как да се предпазим?

Най-важната стъпка за предпазване от херпангина е правилното измиване на ръцете. Децата трябва да се научат да мият добре ръцете си, след като използват тоалетната и преди хранене. Когато кашлят или кихат да покриват носа и устата си с ръка, за да предотвратят разпространението на вируси и след това незабавно да измият ръцете си.

Прочетете за:
Остра ангина (остър тонзилит). Херпангина