Начало / Детско здраве / Причини за диабет тип 1 при деца

Причини за диабет тип 1 при деца

ян. 30, 2013

Диабетът тип 1 е най-честата форма на диабет при децата. Точната причина за неговата поява е все още неясна. При тази форма на диабет настъпва разрушаване на инсулин-продуциращите бета клетки на панкреаса и така количеството на инсулина намалява значително. Поради тази причина организмът на децата с диабет не може да усвоява правилно глюкозата, която постъпва с храната.

Най-обсъжданата причина за диабет тип 1 е нарушението в имунната система. Повечето учени смятат, че тази форма на диабет е автоимунно заболяване. Това означава, че организмът вместо да унищожава само ненужните за него клетки започва да разрушава собствени, нужни за неговото съществуване клетки, включително и бета клетките, продуциращи инсулин.

Наблюдава се и определена степен на наследственост при диабет тип 1. Това в никакъв случай не означава, че ако единият от родителите страда от диабет тяхното дете задължително също ще има диабет. Това е така, защото появата на диабета и неговите симптоми зависят и от факторите на околната среда. Такъв фактор може да бъде инфектирането с Коксаки вирус. На повърхността на бета клетките и на Коксаки вируса се намира протеин с много близка структура, който се атакува от имунната система, която не може да разпознае собствения от чуждия протеин и това води до унищожаване на бета клетките на панкреаса и впоследствие развитие на диабет.

Някои други вирусни заболявания също могат да се обсъждат при търсене на причината за диабет при децата – морбили, рубеола, вируса на Епщайн-Бар.

Други открити потенциални причинители на диабет са един консервант на хранителни продукти, известен като нитрозамин и един от белтъците на кравето мляко. Поради тази причина повечето лекари съветват децата до 1 година да не консумират краве мляко. Лекарите съветват майките да кърмят децата си колкото е възможно по-дълго, защото се смята, че кърмата предпазва децата от множество заболявания включително и диабета.

Храненето на децата също може да стане фактор за развитието на диабет. Така ако диетата е бедна на пшеница и витамин Д може да се стигне до ранна поява на това хронично заболяване.