Начало / Детско здраве / Симптоми на скарлатина   

Симптоми на скарлатина   

авг. 8, 2023

симптоми на скарлатина

Симптоми на скарлатина при деца

Първите симптоми на скарлатина се появяват около 2 до 4 дни след заразяването. Рядко инкубационният период може да бъде по-продължителен – до 12 дни.

Заболяването започва внезапно с повишаване на температурата около 39 ºС и силни болки в гърлото. Често малките деца повръщат, имат болки в корема. Други неспецифични симптоми са главоболие, умора, обща отпадналост, болки в мускулите по цялото тяло.

Характерни признаци на скарлатина са:

Ангина и фарингит

Развива се гнойна ангина и фарингит. Гърлото е силно зачервено („огнено гърло“) и болезнено. Понякога по мекото небце има по-тъмни петна. Сливиците са увеличени, ярко червени, има гнойни налепи по тях. Подчелюстните лимфни възли са увеличени и болезнени.

„Малинов език“

В първите 1-2 дни езикът е покрит с бял налеп, но след 2-4 дни налепът се очиства, езикът става яркочервен с големи и силно изпъкнали вкусови папили – „малинов език“.

Facies scarlatinosa

При скарлатина лицето на болното дете има характерен вид. Бузите и челото са яркочервени, а областта между носа и горната устна, както и брадичката са бледи. Около устата се формира бледа триъгълна зона.

Обрив

Обривът се появява рано – на 18-ия до 24-ия час, рядко до 48-ия час от началото на заболяването. Представлява яркочервени ситни и кръгли петънца с големина на главичка на карфица, а околната кожа е зачервена.

Обривът първо се появява в областта на шията, горната част на гръдния кош и долната част на корема. По-гъсто се разполага в по-нежните части на тялото: лакътните гънки, аксиларните области, вътрешната повърхност на бедрата, слабинните гънки. По дланите и стъпалата няма обрив.

Кожата е суха, грапава и настръхнала – гъша кожа или кожа, груба като шкурка.
В основата на нокътното ложе може да има малки мехурчета – симптом на Чешински.

Капиляротоксикоза

Токсините на стрептококите увреждат капилярите и повишават тяхната чупливост. В резултат може да се наблюдават следните симптоми:

симптом на Hecht – при ощипване на кожата, капилярите се разкъсват и се появява тъмночервено петно – петехия.
симптом на Pastria – гънките (лакътни, подмишнични, на шията и корема) се подчертават като червени линии от сливащи се петехии, които се получават при минимално травмиране на лесно чупливите капиляри.
симптом на Rumpel-Leede – при стягане на крайника с турникет, под мястото на стягането възникват петехии.

През първите дни сърдечната дейност е учестена, налице е тахикардия, която в следващите дни се заменя с брадикардия. Често се установява леко увеличен черен дроб, като при някои деца може да има и лека жълтеница (субиктер).

След 6 до 9 дни температурата се нормализира, ангината преминава, обривът постепенно затихва.

След 7 до 10 дни започва люспесто белене на кожата на дланите и стъпалата. По кожата на тялото лющенето е по-ситно – „трицевидно“. Това лющене на кожата може да продължи 3-4 седмици.

Към 10-ия ден от началото на заболяването може да се появи мрежовидно зачервяване в седалищната област – следскарлатинозен еритем на Rosenberg.

Така описаната клинична картина представлява средно тежка форма на скарлатина. Днес обаче скарлатината много често протича като лека форма – температурата е субфебрилна, обривът е оскъден, а ангината е катарална. Тъй като обривът бързо изчезва, а понякога може и да липсва, заболяването не рядко се пропуска.

Рядко се среща тежка форма на скарлатина – много висока температура, изразена интоксикация и обилен обрив, понякога хеморагичен.

Симптоми на скарлатина при възрастни

Скарлатината обикновено засяга деца на възраст между 5 и 15 години, но може да се появи във всички възрасти. Възрастните, които са изложени на повишен риск от скарлатина са:

  • родители на деца в училищна възраст
  • възрастни, които често контактуват с деца
  • възрастни с отслабен имунитет.

Скарлатината при възрастни обикновено предизвиква същите симптоми, които предизвиква една стрептококова инфекция на гърлото. Единствената разлика е, че се появява и обрив, когато се касае за скарлатина. Най-честите симптоми на скарлатина при възрастни са: повишаване на температурата, мускулни болки по цялото тяло, отпадналост, възпалено гърло със затруднено преглъщане, налепи по сливиците, подути лимфни възли на шията. Обривът е лек и изчезва бързо.

Прочетете за:
Обрив при скарлатина
Скарлатина
Как се диагностицира скарлатина?