Начало / Детско здраве / Обрив при скарлатина – характеристики

Обрив при скарлатина – характеристики

ное. 1, 2023

обрив при скарлатина

Кожният обрив при скарлатина придружава стрептококовата ангина и фарингит. Първите симптоми на болестта се появяват след инкубационен период от 2 до 4 дни. Началото на заболяването е внезапно с повишаване на температурата, болки в гърлото, главоболие, мускулни болки и неразположение. Малките деца могат да имат повръщане и болки в корема.

Характерният обрив при скарлатина се появява 12 – 48 часа след началото на фебрилитета. При нелекувани пациенти фебрилитета достига пик на втория ден и постепенно се нормализира за 5-7 дни. Температурата се понижава за 12-24 часа след започване на антибиотична терапия.

Какъв е обривът при скарлатина?

Главните характеристики на обрива при скарлатина са:

 • появява се рано – на 12-ия до 24-ия час, по-рядко до 48-ия час от началото на заболяването
 • обривът е яркочервен, точковиден – ситен и кръгъл като главичка на топлийка
 • обривните единици не се сливат помежду си, но се създава такова впечатление, тъй като са разположени нагъсто, а околната кожа е зачервена. При натиск червенината избледнява, а обривните единици, макар също леко избледнели се открояват
 • обривът се явява на един етап, като се локализира по шията, гърдите и крайниците
 • обривът е по-гъст в по-нежните части на тялото
  – сгъвните повърхности на горните крайници – лакътните гънки
  – подмишничната област
  – шията
  – ингвиналните гънки – между тях и пъпната хоризонтала се оформя поле с интензивен обрив
  – вътрешната повърхност на бедрата
 • липсва обрив по дланите и стъпалата
 • много рядко обривът се придружава от лек сърбеж.

Обикновено няма обрив по лицето, но челото и бузите са зачервени, а областта около устата и брадичката е бледа – блед триъгълник на Филатов.

Кожата в първите дни е суха, грапава и настръхнала, наподобява усещането за груба шкурка.

След 6-7 дни обривът постепеннно изчезва. Към 7-ия или малко по-късно (към 10-ия) ден започва много характерно за скарлатината залющване (десквамация) на кожата. Беленето на кожата наподобява това след слънчево изгаряне. Може да продължи до месец и повече.

Най-изразена е десквамацията по дланите и стъпалата. Започва от краищата на пръстите на ръцете и краката, след което настъпва едроламелозно свличане на кожата по дланите и стъпалата. Лющенето на кожата по тялото е по-ситно – трицевидно.

Понякога около 10-ия ден от началото на заболяването се наблюдава мрежовидно зачервяване в седалищната област – следскарлатинозен еритем на Rosenberg.

Признаци на капиляротоксикоза

При скарлатина се повишава чупливостта на капилярите и може да се наблюдават следните симптоми:

 • симптом на Hect – при ощипване на кожата бързо се появява тъмночервено петно от разкъсани капиляри и появили се петехиални кръвоизливи
 • симптом на Pastia – при сгъване на крайник или на тялото чупливите капиляри лесно се травмират и възникват кръвоизливи. Появяват се червени линии от сливащи се петехии в гънките (аксиларни, лакътни, ингвинални, на шията). Могат да персистират 1 – 2 дни след изчезване на обрива
 • симптом на Rumpel-Leede – при стягане на крайника с турникет, под мястото на пристягането се появяват петехии.

Прочетете за:
Скарлатина
Симптоми на скарлатина
Как се диагностицира скарлатина?