Начало / Актуални теми / Симптоми на рак на лимфните възли

Симптоми на рак на лимфните възли

авг. 2, 2013

Ракът на лимфните възли може да възникне по два начина – или да започне от лимфните възли или лимфните възли да са спирка за рак от друг орган. По-често срещан е вторият начин за възникване на рак на лимфните възли – лимфома. При лимфомата се нарушава правилното функциониране на лимфната система, чиято задача е да събира лимфата от тялото и да я връща обратно в кръвообращението. Освен това лимфната система има особено важна роля в борбата с инфекциите.

Най-честите симптоми, които могат да ни наведат на мисълта за лимфома са следните:

1. Подути лимфни възли

Това е един от първите и най-лесно забележими симптоми, които могат да говорят за засягане на лимфната система от някакъв процес. Най-често се подуват лимфните възли, които се намират по-близо до повърхността на кожата – слабините, врата, подмишниците. Подутите лимфни възли може да се опипват като малки бучки. Подутите лимфни възли могат да бъдат симптом и на други заболявания, тъй че е важно ако забележите подуване на лимфните възли да се консултирате с лекар, който да установи точната причина за подуването.

2. Болка в областта на лимфните възли

Според учените подутите лифмни възли в резултат на рак могат да бъдат болезнени, но в някои случаи на лимфома може да липсва болка. Освен в областта на лимфните възли може да има болка и в областта на слезката или гръдния кош.

3. Бърза загуба на тегло

Ако забележите, че сте свалили 5-10 килограма за около месец без да сте спазвали диета или без някакви ограничения е добре да се консултирате с лекар. Както всеки друг рак и лимфомата води нарушение на обмяната и неусвояване на хранителни те вещества от храната, в резултат на което се стига до значително отслабване.

4. Нощни изпотявания

Необяснимото потене нощем е друг характерен за лимфома симптом. Ако всяка вечер се будите и пижамата и чаршафа ви са мокри е добре да посетите вашия лекуващ лекар. При ракът на лимфните възли се нарушава дейността на имунната система, което води до резки промени в телесната температура.

5. Липса на енергия          

Пълната липса на енергия за справяне с ежедневните задачи е много характерно за лимфома. Поради нарушаване на обмяната и неусвояването на хранителните вещества тялото не успява да си набави нужната енергия и оттам идва и лесната умора на пациентите с лимфома.

Прочетете за:
Болест на Ходжкин
Неходжкинов лимфом