Начало / Актуални теми / Симптоми на рак на лимфните възли

Симптоми на рак на лимфните възли

авг. 2, 2013

симптоми на рак на лимфните възли

Рак на лимфните възли може да възникне по два начина – да започне от лимфните възли или да започне някъде другаде в тялото и след това да се разпространи в лимфните възли. Ракът, който започва в лимфните възли, се нарича лимфом. Има много видове лимфоми, но най-общо се разделят на Ходжкинов и неходжкинови лимфоми. По-често ракът започва в друг орган и след това метастазира в лимфните възли.

Кои са най-честите симптоми на рак на лимфните възли?

Подути лимфни възли

Това е един от първите и най-лесно забележими симптоми, които могат да сигнализират за засягане на лимфните възли от някакъв процес. Най-често се подуват лимфните възли, които се намират по-близо до повърхността на кожата – слабините, врата, подмишниците. Подутите лимфни възли може да се опипват като малки бучки. Те не са болезнени, имат твърда консистенция.

В някои случаи лимфните възли може да се увеличат значително и да срастнат както помежду си, така и с околните тъкани. В тези случаи в зависимост от локализацията на засегнатите лимфни възли може да се наблюдават различни симптоми на притискане на съседните органи. Например: затруднено дишане, затруднено преглъщане, болка в гърдите, дразнеща кашлица, лимфостаза, синдром на горна празна вена.

Подутите лимфни възли могат да бъдат симптом на много други заболявания (напр. вирусни и бактериални инфекции), така че е важно ако забележите увеличени лимфни възли да се консултирате с лекар, който да установи точната причина за подуването.

Нощни изпотявания

Необяснимото потене нощем е друг характерен за лимфомите симптом. Ако всяка вечер се будите и пижамата и чаршафа ви са мокри е добре да посетите вашия лекуващ лекар. Въпреки че обикновено изпотяването е през нощта, понякога може да се появи и през деня.

Причината за нощните изпотявания при лимфом е все още неизяснена. Една от възможностите е, че те се получават като част от реакцията на тялото към веществата, които клетките на лимфома произвеждат. Друга е, че те са естествен отговор на терморегулацията на тялото. Изпотяването е начин за охлаждане на тялото при повишена температура.

Нощното изпотяване може да се дължи и на други причини, като инфекция, тревожност, менопауза, свръхактивна щитовидна жлеза и някои лекарства.

Бърза загуба на тегло

Ако забележите, че сте свалили повече от 5 килограма за кратко време без да сте спазвали диета или без някакви физически натоварвания е добре да се консултирате с лекар.

Хората с лимфом могат да загубят над 10% от телесното си тегло в рамките на 6 месеца. Например, пациент с лимфом, който тежи 70 кг, може да загуби 7 кг и повече.

Други чести симптоми при рак на лимфните възли са:

  • фебрилитет – температурата е леко повишена в продължение на седмици, като има редуване на периоди с нормална и с повишена температура
  • лесна умора, отпадналост – това означава да се чувствате изтощени без очевидна причина или да се чувствате уморен, след като сте направили много малко физическо усилие
  • сърбеж по кожата без обрив – по-често се наблюдава при Ходжкинов лимфом
  • увеличена слезка (спленомегалия)
  • увеличен черен дроб (хепатомегалия) – по-рядко се наблюдава
  • чести инфекции
  • анемия, тромбоцитопения.

Прочетете за:
Метастази в лимфните възли
Болест на Ходжкин
Неходжкинов лимфом