Начало / Детско здраве / Упражнения, които помагат за увеличаване на ръста

Упражнения, които помагат за увеличаване на ръста

ное. 24, 2015

упражнения

Ръстът има важно значение за нашето самочувствие. Много хора си мечтаят да увеличат ръста си по някакъв начин. В днешно време на пазара са налични множество медикаменти и други методи за увеличаване на ръста. Но голям процент от тях са скъпи и имат някои нежелани странични ефекти. Освен това никой от тях не може да ви гарантира сто процентов успех.

Затова най-добре е да се опитате да увеличите ръста си по по-естествен път чрез редовни упражнения и балансирана диета. Правилните упражнения спомагат за тонизирането и укрепването на мускулите и отделянето на хормони на растежа, които имат отношение към ръста.

Въпреки, че учените са установили, че ръста зависи от генетичната информация, която сме получили от родителите си до една степен той може да се повлияе от някои фактори като физическите упражнения и начина на хранене. Най-често растежа се забавя и постепенно спира след края на пубертета, въпреки, че някои хора растат и до 22-25 годишна възраст.

Има някои упражнения, които може да практикувате 2-3 пъти седмично, за да стимулирате растежа си. Трябва обаче да не прекалявате с тези упражнения, защото може да се контузите. Някои от тези упражнения са:

  • Увисване на лост

Гравитацията действа по такъв начин, че води до притискането на прешлените на гръбначния стълб и всъщност ви кара да изглеждате по-ниски. За да противодействате на този ефект на гравитацията може да правите упражнения с увисване на лост. По такъв начин ще опънете гръбнака и ще намалите напрежението върху прешлените. Редовните повторения на това упражнение след известно време може да доведе до увеличаване на ръста с 1-2 см.

  • „Плуване на сухо“

Това упражнение е известно още и като редуващи се удари и при него се цели укрепването на долната част на гърба. За да изпълните упражнението легнете на земята по корем, изпънете ръцете си пред вас, като дланите да сочат към пода. След това повдигнете лявата си ръка леко над дясната. Дръжте краката си опънати и заедно с повдигнатата лява ръка повдигнете десния си крак. Останете в тази позиция за поне 4 секунди и повторете упражнението с противоположните ръка и крак. Целта ви трябва да бъде да издържате в тази позиция за поне 20 секунди.

  • Повдигане на таза

Това упражнение е просто за изпълнение, но то помага за доброто изпъване на тялото и особено на гръбначния стълб и тонизирането на мускулите. Легнете по гръб, като държите ръцете си до тялото изпънати. Сгънете краката в коленете и приближете краката възможно най-близко до седалището. В тази поза започнете да повдигате седалището, като през това време гърбът трябва да бъде максимално изпънат.

  • Изпъване тип „кобра“

Това упражнение е заимствано от йогата, при което се изпъва гръбначния стълб и се подобрява неговата подвижност. Изпъването тип „кобра“ е полезно за укрепването и растежа на хрущялите, които се намират между прешлените и по такъв начин може да се спомогне нарастването на височина. За да изпълните упражнението легнете на земята по корем. Поставете дланите пред лицето си и сгънете ръцете в лактите, като през това време дръжте главата изправена и изпънете гръбнака. Останете в тази позиция за около 30 секунди и повторете упражнението 4-5 пъти.