Начало / Диабет / Как да похапвате сладкиши, когато имате диабет?

Как да похапвате сладкиши, когато имате диабет?

май 23, 2017

диабет

Това, че имате диабет не означава, че никога няма да можете повече да се наслаждавате на любимите си сладкиши. С някои леки промени и рецепти, подходящи за диабетици може да си набавите така любимото сладко без значително да повишавате кръвната си захар.

За пациентите с диабет десертите понякога могат да изглеждат като нещо недостижимо. Трябва обаче да знаете, че по-важно е общото количество въглехидрати в храната, която консумирате, не толкова захарта, която се съдържа в тях. Това означава, че сладкишите не е нужно да отпадат от менюто ви, но трябва да направите някои промени.

Ето и някои полезни съвети:

Сменете въглехидратите

Ако искате да похапнете нещо сладко след вечеря е добре да избегнете въглехидратите във вечерята си, за да не нарушите баланса на хранителните вещества. Така например може да не включвате картофи в ястието, което ще похапнете за вечеря и така да може да се насладите на любимия си чийзкейк. Това обаче не трябва да ви става навик, защото съществува сериозен риск да се лишите от важни хранителни вещества.

Намалете порциите

Ендокринолозите съветват пациентите с диабет да не приемат повече от 45-60 грама въглехидрати на хранене. За съжаление в една обикновена бисквитка често има повече от 60 грама въглехидрати. Трябва да се научите да похапвате по малко от сладкишите, за да не прекалявате с количествата и да не влошите своето състояние.

Внимавайте с изкуствените подсладители

Въпреки, че приготвянето на сладкиши с изкуствени подсладители може да ви помогне да намалите калориите и въглехидратите, които приемате е добре да внимавате с тях. Тези подсладители са по-сладки от обикновената захар и това може да подсили желанието ви за консумация на нещо сладко. Има проучвания, които твърдят, че изкуствените подсладители могат да променят баланса на бактерии в червата и оттам да се влоши и контрола на кръвната ви захар.

Десерти, които са подходящи за диабетици

Плодове

Ако страдате от диабет плодовете са най-подходящият за вас десерт. Те са богати на витамини и минерали и най-вече на фибри, които могат да помогнат за добрият баланс на кръвната ви захар. Според едно проучване, диабетиците, които са консумирали 50 грама фибри дневно са имали много по-добър контрол над кръвната си захар, отколкото диабетиците, които са приемали едва 24 грама фибри дневно.

Шоколад

Една много добра новина за диабетиците е, че шоколадът всъщност може да подобри инсулиновата чувствителност и контрола на кръвната захар, благодарение на наличието на флаваноли в него. Проблемът е, че шоколадът, който се намира на пазара има малко количество флаваноли и прекалено много захар в него. За да се възползвате от полезните свойства на шоколада, ако страдате от диабет избирайте тъмен шоколад и разбира се не прекалявайте с количествата.