Начало / Диабет / Витамините намалява риска от диабет

Витамините намалява риска от диабет

апр. 25, 2013

Диабетът е състояние, при което се наблюдава неправилна регулация на кръвната захар на пациентите. Той може да бъде причинен от множество фактори – генетични, затлъстяване, стрес, неправилен хранителен режим и начин на живот. Витамините играят много важна роля в забавянето на началото на диабета. Консумацията на много плодове и зеленчуци може да намали риска от появата на диабет при вас.

Какво да направите, за да се предпазите от диабет чрез увеличен прием на витамини?

Стъпка 1
Увеличете приема на витамин Е. Този витамин има функцията да спомага за правилната продукция на инсулин, чието количество е особено важно за предпазване от диабет. Според скорошно проучване приемът на по-големи количества витамин Е води до намаляване нуждата от апликации на инсулин при диабетици. Източници на витамин Е са зелените листни зеленчуци и пълнозърнестите храни.

Стъпка 2
Яжте много цитрусови плодове или прясно изцедени плодови сокове, за да си набавите достатъчно витамин Ц. Учени от Университета в Кеймбридж са изследвали 22 000 доброволци в продължение на 12 години  и са установили, че при хората, при които нивата на витамин Ц в кръвта са най-високи имат най-малък риск от развитие на диабет тип 2, сравнено с доброволците, при които нивата на витамин Ц в кръвта са ниски. Витамин Ц може да бъде намерен в големи количества в цитрусовите плодове и голяма част от зеленчуците.

Стъпка 3
Добавете витамин К към хранителния си режим, за да подобрите дейността на инсулина в организма си. При пациенти с диабет тип 2 нивата на инсулин са нормални, но той не изпълнява своите функции правилно и по такъв начин не успява да контролира нивото на кръвната захар. За предпазване от увреждане на функциите на инсулина именно трябва да бъде увеличен приемът на витамин К. Храни богати на витамин К са листните зеленчуци, спанак, броколи.

Стъпка 4
Повишете нивата на витамин Д в организма си, за да подобрите секрецията на инсулин и оттам контролирането на нивата на кръвната захар. Учените от Университета в Чикаго са доказали, че повишеното количество на витамин Д в организма на човек може да го предпази от развитието на диабет. Може да си набавите витамин Д чрез редовно излагане на слънце, тъй като той се синтезира с помощта на слънчевата енергия или да го приемате под формата на хранителни добавки.