Начало / Хранене и диета / Хранителна непоносимост (чувствителност)

Хранителна непоносимост (чувствителност)

окт. 21, 2021

хранителна непоносимост (чувствителност)

Хранителна непоносимост (чувствителност) е състояние, при което е затруднено храносмилането на определена храна. Проявява се с гастроинтестинални симптоми, които възникват няколко часа след консумацията на проблемната храна.

Хранителната непоносимост засяга 15-20 % от населението. Среща се по-често при хора с нарушения на храносмилателната система, например със синдром на раздразненото дебело черво.

Какви са причините за хранителна непоносимост?

Чести причини за хранителна чувствителност са:

  • липса на ензим, който смила определена храна. Например, лактозната непоносимост се причинява от липсата на лактаза – ензим, който разгражда лактозата.
  • непоносимост към глутен – протеин, който се съдържа в зърнените храни
  • чувствителност към хранителни добавки, консерванти и други химични вещества, например салицилати, кофеин, хистамин, биогенни амини, FODMAP и др.
  • хронични стомашно-чревни инфекции и бактериален свръхрастеж.

Храните, които най-често предизвикват хранителна непоносимост са: млякото и млечните продукти, зърнените храни (пшеница, овес, ръж, ечемик), ядки (фъстъци, орехи, бадеми, които съдържат салицилати), храни, които съдържат добавката мононатриев глутамат и др.

Какви са симптомите на хранителна непоносимост?

Когато имате хранителна непоносимост, симптомите обикновено започват няколко часа след приемането на храната, към която имате непоносимост. Понякога симптомите могат да се забавят до 48 часа и да продължат с часове или дори дни, което затруднява определянето на проблемната храна.

Най-честите симптоми на хранителна непоносимост са:

  • гадене, повръщане
  • диария
  • подут корем
  • болки в корема
  • главоболие.

Тежестта на симптомите зависи от количеството храна, което сте консумирали. Малки количества, които се приемат рядко, може да не предизвикат симптоми.

Хранителната непоносимост трябва да се разграничава от хранителната алергия, която е резултат от реакция на имунната система към определена храна. Главните разлики са:

  • при хранителната непоносимост симптомите са от страна на гастроинтестиналния тракт, докато при хранителна алергия се наблюдават симптоми и от други органи и системи – кожа, дихателна система.
  • при хранителната непоносимост симптомите се появяват няколко часа след консумацията на храната, докато при хранителна алергия симптомите настъпват незабавно.
  • при хранителната непоносимост тежестта на симптомите зависи от количеството на приетата храна, докато при хранителна алергия симптомите са провокират дори от малко количество храна.
  • симптомите при хранителна непоносимост не са животозастрашаващи, докато при хранителна алергия може да има риск жа живота на пациента.

Как се диагностицира хранителната непоносимост?

Определянето на конкретната храна, към която имате непоносимост не може да стане чрез кожно-алергичен тест.

Хранителната непоносимост обикновено се диагностицира чрез елиминиращи диети – изключва се приема на храни, които най-често са свързани с непоносимост, докато симптомите отшумят. След това храните се въвеждат отново една по една, като се следи за симптоми. Много важно е да поддържате подробен дневник за храната, която консумирате и симптомите, които имате.

Хранителната непоносимост може да повлияе негативно на качеството ви на живот. Ето защо е важно да се идентифицира храната, към която имате непоносимост. Най-добрият начин за предотвратяване на нежеланите симптоми е да изключите тази храна от диетата си за определен период от време. Понякога може да успеете бавно да приемете отново храната в малки количества без тя да предизвика оплаквания.

Прочетете за:
Симптоми на глутенова ентеропатия (цьолиакия)
Хистаминова непоносимост – причини, симптоми