Начало / Хранене и диета / Кои храни да избягвате ако страдате от камъни в жлъчката

Кои храни да избягвате ако страдате от камъни в жлъчката

фев. 14, 2017

камъни

Жлъчният мехур e малък кух орган, който е разположен под десния лоб на черния дроб. Основната му функция е да съхранява жлъчката, която се произвежда в черния дроб. Когато в стомаха постъпи храна, която съдържа мазнини тя стимулира жлъчния мехур да отдели жлъчка, която подпомага смилането на мазнините.

Много хора по света страдат от камъни в жлъчката. При придвижване на камъните от жлъчния мехур към жлъчните канали и засядането им може да настъпи жлъчна криза, която е изключително болезнено и неприятно изживяване.

Лекарите съветват пациентите, страдащи от камъни в жлъчката да направят някои промени в диетата си, които могат да ги предпазят от такива кризи и по-нататъшни усложнения. Има някои храни и напитки, които е препоръчително да избягвате ако имате камъни в жлъчката. Някои от тях са:

Яйца

Лекарите съветват намаляване на консумацията на яйца до минимум, защото те са с високо съдържание на холестерол и много често се смята, че те са една от причините за образуване на жлъчни камъни. Експертите препоръчват да не ядете повече от три яйца седмично.

Пържени храни

Един от най-неподходящите методи за приготвяне на храна, ако страдате от камъни в жлъчката е пърженето. В пържените храни има високо съдържание на мазнини и холестерол. Когато тялото ви не успява да разгради напълно холестерола от храната той се натрупва под формата на камъни в жлъчния мехур.

Мазно месо

Диетолозите съветват пациентите с проблеми с жлъчката да избягват да консумират месо с високо съдържание на мазнини. В това число се включват червеното месо, като свинско например и мазна риба. Заместете този вид месо с такова, съдържащо по-чист протеин като морска риба, пилешко, пуешко. Когато приготвяте пилешко винаги махайте кожата, защото тя е с най-високо съдържание на вредни мазнини.

Рафинирани продукти

Пациентите с жлъчни заболявания трябва да се въздържат да похапват храни, съдържащи рафинирани съставки. Белият хляб, пастата, белият ориз и рафинираната захар се преобразуват в мазнини в тялото, което може да доведе до покачване на нивата на холестерола в тялото и образуване на жлъчни камъни. Тези продукти са с ниско съдържание на фибри, а според експертите нискофибрената диета е една от причините за образуване на камъни в жлъчката.

Сладкиши

Сладкишите, които се продават в магазините най-често са с високо съдържание на захар и могат да увеличат вашия риск за образуване на жлъчни камъни. Когато консумираме повече въглехидрати нашето тяло трябва да образува повече инсулин, а излишните въглехидрати се съхраняват в тялото под формата на мазнини. Когато ви се похапва нещо сладко по-добре се постарайте да си го приготвите у дома с възможно най-малко количество захар.

Млечни продукти

Млякото и другите млечни продукти съдържат витамин Д, калций и белтъци. Вие се нуждаете от тези хранителни вещества, но пълномасленото мляко, сметаната и сладоледа са с високо съдържание на мазнини и е най-добре да ги избягвате ако имате проблеми с жлъчката. Избирайте нискомаслени млечни продукти, които няма да способстват за образуването на камъни в жлъчката.

Прочетете за:
Камъни в жлъчката – как се образуват
Камъни в жлъчния мехур – видове жлъчни камъни